Beeld: doneereffectief.nl

Doneren mensen nog geld?

Geld doneren aan goede doelen kan een groot verschil maken in de wereld. Of dit nu gaat om het bestrijden van armoede, klimaatverandering, dierenwelzijn of iets anders, elke bijdrage telt. Toch vragen veel mensen zich af waar hun geld precies heen gaat en hoe effectief hun donatie daadwerkelijk is. Stichting Doneer Effectief zorgt ervoor dat elke euro maximale impact heeft. Bram Schaper, algemeen directeur bij de stichting, vertelt hoe één beslissing een levensveranderend verschil kan maken.

Bram Schaper was 14 jaar lang werkzaam bij de NS als senior manager van verschillende bedrijfsonderdelen. Op een avond luisterde hij naar een podcast over het helpen van mensen en effectief doneren. Schaper nam zich daarom voor om vrijwilligerswerk te gaan doen bij Doneer Effectief. Toen hij daar op gesprek kwam bleek dat de oprichter Andrea de Wildt al enige tijd op zoek was naar een nieuwe directeur. “Ik had nooit verwacht dat ik de NS zou verlaten. Ik ging op zoek naar vrijwilligerswerk voor 2 uurtjes in de week en ik kwam terug met ‘ik denk dat ik mijn baan ga opzeggen.”

Doneer Effectief is uniek in Nederland en werkt anders dan de meeste goede doelen. Ze maken nauwelijks gebruik van marketing en elke euro die zij ophalen gaat volledig naar het doel. “Wij zien dat één op de vier donateurs bij ons doneert omdat ze van ons horen via kennissen, collega’s, familie of vrienden. En dat is heel bijzonder “, zegt Bram Schaper trots. “Wij halen geld op voor de meest effectieve goede doelen wereldwijd. Die goede doelen kiezen wij niet zelf, maar dat doen we op basis van onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeksinstellingen. Die zorgen ervoor dat die goede doelen beoordeeld worden en de beste hiervan pakken wij eruit.”

En deze aanpak werkt volgens Schaper: “De hoeveelheid geld die we hebben opgehaald is fors gestegen. In 2022 was dat ongeveer 750.000 euro en in 2023 was dat al meer dan 2,5 miljoen euro,” vertelt de directeur. Op dit moment geeft 86% van de Nederlanders aan goede doelen. Er zijn dus veel mensen die geven en daar wordt Schaper erg blij van.

Lian, student op Hogeschool Windesheim in Zwolle, doneert al twee jaar lang elke maand zes euro aan Amnesty International.  “Ik zie in mijn omgeving doneren steeds minder voorkomen en alles wordt snel duurder dus ik snap wel dat mensen van deze leeftijd niet zo snel geld daaraan uitgeven,” aldus Lian. Haar moeder doneert aan hetzelfde doel en ze heeft dit dus van huis uit meegekregen. “Voor mij voelt doneren heel goed, maar ik kijk mensen niet raar aan als ze niet hetzelfde doen.” Een andere student, Dewi, doneert wel, maar niet regelmatig: “Heel af en toe doneer ik aan een goed doel en dan meestal aan een ziekte gerelateerd fonds.” Haar vriendin Rachel knikt instemmend: “Soms als vriendinnen een actie doen support ik dat door ook te doneren.”

Het verhaal van Bram Schaper en dat van de studenten laat zien dat doneren nog steeds belangrijk is in Nederland. Ondanks de stijgende kosten blijft de bereidheid om bij te dragen aan de maatschappij en anderen te helpen groot. Elke donatie, groot of klein, maakt een verschil. Samen kunnen we een betere wereld creëren.

Mandy de Kleine

Hallo, ik ben Mandy. Ik vind het leuk om mij met cultuur, personen en maatschappelijke kwesties bezig te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Bewustzijn is geen escape 

Next Story

Het leven met hoop en hart 

Latest from Economie

Het leven met hoop en hart 

Een storm, zoals je die alleen nog maar in de Lage Landen aantreft, woedde op een nacht over een bos. Felle bliksemschichten sloegen lukraak
Go toTop