Welkom bij de Werkplaats

De Werkplaats is een platform van eerstejaars studenten journalistiek van Hogeschool Windesheim. Volg onze weg naar een journalistieke carrière.

Gemeente springt toch bij, Vogeleiland voorlopig gered

Het college van B&W in Deventer is toch bereid om geld uit te trekken voor het behouden van de vogels op het Vogeleiland. Hoewel het er eerst naar uit zag dat het eiland het in de toekomst zonder vogels moest doen, is wethouder Rorink (CDA) tijdens de raadsvergadering van woensdag overstag gegaan. Tot 1 juli 2020 kan het stichtingsbestuur op 25.000 euro rekenen.

VVD’er Roderic Rosenkamp pleitte ervoor de financiële bijdrage voor 2019 en 2020 te verhogen naar 30.000 euro. “Geef het Vogeleiland een reële kans. Zaken om tot bloei te komen vragen om tijd, om vertrouwen en soms om een beetje geld”, betoogde hij woensdagavond. Mede-indiener Hendrike Nijman, namens de fractie van de ChristenUnie, is eveneens optimistisch: “Ik durf het met deze groep aan”. Ook Deventer Belang kwam met een aanpassing op het collegevoorstel, maar dan structureel. Raadslid Bram Emens stelde voor om jaarlijks 30.000 euro beschikbaar te stellen, maar daar liepen alleen zijn eigen partij en Deventer Sociaal warm voor. 

Beide amendementen werden niet in stemming gebracht. Verantwoordelijk wethouder Rorink besloot na een kort overleg met de andere collegeleden om in de voorjaarsnota van 2019 een bedrag van 25.000 euro te reserveren voor het Vogeleiland tot de voorjaarsnota van 2020. Bij die beslissing moest wel een kanttekening gemaakt worden: “Dat betekent dat we iets anders dan niet kunnen doen. We moeten dan keuzes maken”, lichtte de wethouder toe.

“Een goed compromis”

Hoe de stichting zich na 2020 gaat bedruipen is onzeker: “Wat er daarna gebeurt zien we dan wel weer”, zei Rosenkamp. De liberalen spreken van “een goed compromis”, want volgens Rozenkamp zijn de vogels belangrijk: “Juist de aanwezigheid van dieren zorgt ervoor dat er mensen naar het park komen wat weer zorgt voor sociale controle en dat verminderd weer het vandalisme en overlast”. 

Over dat compromis verelt hij meer aan onze verslaggever:

Drieduizend handtekeningen

De raadszaal was tot de nok toe gevuld met burgers die hun onvrede uitten over het oorspronkelijke standpunt van het college dat het Vogeleiland prima zonder vogels kan bestaan. Eerder die avond nam burgemeester Köning een petitie in ontvangst met drieduizend handtekeningen van mensen die vinden dat de vogels moeten blijven. In het eerdere voorstel was er geen ruimte voor het houden van dieren. “Dat is niet onze primaire taak”, aldus wethouder Frits Rorink. De gemeente Deventer neemt wel de grootscheepse renovatiekosten van het eiland in het Rijsterborgherpark voor zijn rekening.

Een echtpaar dat met een bescheiden bordje op de publieke tribune zat, trok een blij gezicht na afloop. “Het is een ontmoetingsplek voor Deventernaren. Toen er vroeger veel te doen was, was het heel leuk. Het is gewoon leuk voor iedereen.” 

Rijksmonument

Sinds 1968 is het Rijsterborgherpark een Rijksmonument. Na een tijd van verval en sluiting is het Vogeleiland in 1992 grondig gerenoveerd en daarna weer geopend voor het publiek. Sindsdien beheert Stichting Vogeleiland het terrein met dieren, waaronder vogels. Enkele jaren terug kampte het Vogeleiland met diverse problemen. Hangjongeren teisterden de plek. De gemeente Deventer kwam toen al met tijdelijke maatregelen om de situatie te verbeteren.

Over De Werkplaats

Welkom bij de Werkplaats, een innovatief project door studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim te Zwolle

Wij kleuren niet binnen de lijntjes, volgen geen traditioneel journalistiekonderwijs, maar bouwen vanaf dag één aan onze eigen carrière.

Zoeken

© 2018 - 2019 | De Werkplaats

Hogeschool Windesheim ~ 8017 CA Zwolle ~ 085 - 002 0149 ~ info@uitdewerkplaats.nl ~ NL 72 BUNQ 20 31 82 01 33

Disclaimer

Search