Artikelen | Economie

Te weinig salaris, het niet krijgen van toeslagen en problemen op het gebied van veiligheid; de medewerkers van de online supermarkt Picnic zijn er klaar mee. Daarom hield het FNV, samen met een groepje medewerkers van deze online supermarkt, vrijdag 15 februari een demonstratie bij het hoofdkantoor van Picnic om druk op te voeren voor supermarkt CAO.

Door: Felien Durmus

“Wij zouden ook het liefst zien dat de studieschuld geregistreerd komt te staan bij het BKR”, zegt Gabriella Betonville, woordvoerster van het Nibud. “Veel afgestudeerde studenten staan namelijk in het rood. De registratie van de studieschuld is van belang, om geldproblemen en verdere schulden te voorkomen”. 

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) maakt zich zorgen over het leengedrag van studenten. Het bureau vraagt zich af of studenten goed genoeg zijn ingelicht over de consequenties die aan deze lening vastzitten. Vorige week lekte een interne brief van het BKR uit, waarin zij stelden dat het tijd wordt dat de registratie van studieschuld op de politieke agenda komt te staan. Een studieschuld wordt namelijk niet geregistreerd bij het BKR, maar je bent wettelijk verplicht om dit zelf te vermelden op het moment dat je een hypotheek aanvraagt.  

Het BKR pleit al jaren voor de registratie van studieschuld, maar heeft niet de bevoegdheid om dit zelf door te voeren. 

Als je een hypotheek wilt afsluiten, vraagt de hypotheekverstrekker naar je studieschuld. Door de aflossing van de studieschuld blijft er namelijk minder geld per maand over voor bijvoorbeeld hypotheeklasten. Het komt geregeld voor dat studenten ervoor kiezen om hun studieschuld te verzwijgen. Hier zijn wel risico’s aan verbonden. Zo blijft er door een te hoge hypotheek en het aflossen van je studieschuld nog maar weinig over van het besteedbaar inkomen; soms zo weinig dat het niet meer lukt om hier van rond te komen. Voor zulke betalingsproblemen is er de NHG. Maar heb je een hypotheek met zo’n Nationale Hypotheek Garantie, dan kan door het verzwijgen van je studieschuld de bescherming van de NHG vervallen.

“Wij vinden als ISO de registratie van de studieschuld door de BKR een slecht plan”, zegt Studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Zij zijn van mening dat studeren aantrekkelijk moet blijven voor beginnende studenten. “De vorige minister van Onderwijs Bussemaker was ook bang dat het de leenangst zou vergroten. De huidige minister Van Engelshoven is gelukkig net als wij ook tegen, mede om die reden”, aldus Sjoerd Stikvoort, politiek belangenbehartiger en algemeen bestuurslid van het ISO.

“Wij vinden het ook slecht voor de privacy van studenten als het BKR inzicht krijgt in ieders studieschuld.” 

Op het moment dat studenten een studielening aangaan, moeten ze goed zijn voorgelicht zegt het ISO. Zij pleiten daarom ook voor een betere preventie door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Het ISO heeft er onder andere voor gezorgd dat DUO nu op de website vermeldt dat studieschuld gevolgen heeft voor een hypotheek. Maar dit is volgens het ISO nog niet genoeg: “Wij vinden dat DUO proactief studenten in moet lichten”, zegt bestuurslid Sjoerd Stikvoort.  “Denk hierbij aan mails vooraf die naar nieuwe studenten worden gestuurd, maar ook jaarlijkse mails over de totale studieschuld tijdens het lenen en wat de maandlasten worden als iemand zo doorleent. DUO moet niet alleen een organisatie zijn waar je eenvoudig kunt lenen, maar ook waar je weet wat de gevolgen zijn van een lening.” 

Over De Werkplaats

Welkom bij de Werkplaats, een innovatief project door studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim te Zwolle

Wij kleuren niet binnen de lijntjes, volgen geen traditioneel journalistiekonderwijs, maar bouwen vanaf dag één aan onze eigen carrière.

Zoeken

© 2018 - 2019 | De Werkplaats

Hogeschool Windesheim ~ 8017 CA Zwolle ~ 085 - 002 0149 ~ info@uitdewerkplaats.nl ~ NL 72 BUNQ 20 31 82 01 33

Disclaimer

Search