Artikelen | Kunst & cultuur

Zuiden van Afrika steeds populairdere vakantiebestemming

De rust
Het is vijf uur ‘s ochtends als we met de reisgroep een zandduin oplopen. De zon is nog niet opgekomen en de koude wind waait voelbaar om me heen. Het is geen gemakkelijke toch; steil omhoog lopen, terwijl je met elke stap weer een halve stap naar beneden valt. Om me heen zie ik niks anders dan zandduinen. Het is leeg, zanderig en rustig. ‘Dit is Namibië’, bedenk ik bij mezelf. Een land dat meer dan negentien keer groter is dan Nederland, met maar tweeënhalf miljoen inwoners. Die rust is te merken aan alles. Het uren rijden door het unieke landschap waarbij het enige leven je ziet, lopend wild is langs de zijkant van de weg.

Reisleider Geoffrey
Reisleider Geoffrey reist al bijna twee jaar door dit gebied. Het veranderende landschap trekt hem het meest: ‘Elke dag zie je iets anders. Ik zou dezelfde tour drie of zelfs tien keer kunnen doen, maar elke keer is het weer anders’, vertelt de reisleider. Dat het zo afwisselend is, maakt het voor hem nog steeds aantrekkelijk om dit werk te doen. Waar hij ook heen gaat, zijn liefde voor het Zuid-Afrika zal hij altijd houden. Dit is dan ook de reden dat hij niet in het buitenland zou willen wonen: ‘ik zou wel in andere landen ervaring willen opdoen,
maar ik houd gewoon van Zuid-Afrika. Ik zal hier altijd terug komen. Ik ben daar geboren en ik ben daar opgegroeid. Het zal altijd mijn land blijven,’ aldus Geoffrey.

Stijgende lijn
Sinds 2006 is er bijna elk jaar een groeiende lijn te zien in Zuid-Afrika. In 2022 is er zelfs een verdubbeling van het aantal toeristen vergeleken met 2006. Het diverse landschap, de multiculturele samenleving en de rijke geschiedenis is blijkbaar voor veel mensen de reden om dit unieke land te bezoeken. Ook Namibië wordt steeds populairder bezocht. In 2017 had het land 1.6 miljoen toeristen, bijna de helft van het aantal inwoners dat het land bezit.

Nooit meer terug
Ik zit op de terugweg naast een vrouw van rond de vijftig. Toen ze twintig was, ging ze emigreren naar Namibië. Nu gaat ze terug naar haar moeder in Nederland, omdat ze ziek is: ‘Alles in Nederland is goed geregeld, maar de rust in Namibië kun je nergens anders vinden’.

Over De Werkplaats

Welkom bij de Werkplaats, een innovatief project door studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim te Zwolle

Wij kleuren niet binnen de lijntjes, volgen geen traditioneel journalistiekonderwijs, maar bouwen vanaf dag één aan onze eigen carrière.

Zoeken

© 2018 - 2019 | De Werkplaats

Hogeschool Windesheim ~ 8017 CA Zwolle ~ 085 - 002 0149 ~ info@uitdewerkplaats.nl ~ NL 72 BUNQ 20 31 82 01 33

Disclaimer

Search