Artikelen | Sport & gezondheid

Opent de W Series de poort naar de Formule 1 voor vrouwen?

Sinds de uit Italië afkomstige Lella Lombardi tijdens de Grand Prix van Oostenrijk in 1976 reed er geen vrouw meer in de Formule 1. Voor de Schotse David Coulthard – die van 1994 tot en met 2008 in de koningsklasse reed – was dit een reden om een speciale klasse voor vrouwen op te zetten: de W-Series. Deze zal in mei van start gaat met 18 tot 20 vrouwen die het eerste seizoen zes races van een half uur rijden. De vrouwen rijden in Formule 3-bolides over Europese circuits. De organisatie hoopt in de toekomst ook te kunnen gaan rijden in Azië, Australië en Amerika.

 

Autosportjournalist Joas van Wingerden heeft begrip voor de intenties, omdat vrouwen zich in deze klasse makkelijk kunnen ontwikkelen en zich in de kijker kunnen spelen en eventueel een doorstroming naar de Formule 2 kunnen afdwingen. Hij twijfelt echter aan de suggestie dat voor vrouwen de kans om naar de Formule 1 door te stromen fors zal toenemen: ‘’Juist omdat deze serie puur voor vrouwen is, is het nog altijd lastig in te schatten of deze dames zich staande zouden kunnen houden in de hogere klassen die door mannen gedomineerd worden.’’ Tevens speelt geld nog altijd een belangrijke rol bij het bereiken van de Formule 1: ‘’Het maximale prijzengeld van een half miljoen pond voor de kampioen is mooi meegenomen, maar ik vraag me af of dat een bijdrage van betekenis is op weg naar het 'inkopen' in een hogere raceklasse. Met geld kun je ver komen. Kijk bijvoorbeeld naar Lance Stroll in de Formule 1, maar de tijd moet uitwijzen of het bedrag voor de kampioene genoeg zal zijn. Daarbij is het natuurlijk eerder de bedoeling dat een vrouw een kans verdient op basis van talent.’’

Over De Werkplaats

Welkom bij de Werkplaats, een innovatief project door studenten journalistiek van de Hogeschool Windesheim te Zwolle

Wij kleuren niet binnen de lijntjes, volgen geen traditioneel journalistiekonderwijs, maar bouwen vanaf dag één aan onze eigen carrière.

Zoeken

© 2018 - 2019 | De Werkplaats

Hogeschool Windesheim ~ 8017 CA Zwolle ~ 085 - 002 0149 ~ info@uitdewerkplaats.nl ~ NL 72 BUNQ 20 31 82 01 33

Disclaimer

Search