Tafels van Hoop geeft hoop voor vriendschap

Migranten met een verblijfsvergunning voelen zich vaak eenzaam. Daarom organiseerde Kerk in Actie dinsdag 18 december op veel plekken in Nederland speciale kerstdiners. Bij de diners gingen Nederlandse vrijwilligers dineren met deze migranten. De actie, ook wel Tafels van Hoop genoemd, hoopte op deze manier de migranten met de Nederlanders te verbinden. Het blijkt dat 94% van de migranten die een verblijfsvergunning heeft, graag vrienden wilt maken, maar die moeilijk vindt. Categesatiedocent Douwe van Dijk organiseerde het diner dit jaar in Hattem.

De reden om mee te doen
Broodjes shoarma, tomatensoep en monchoutaart. Het staat tussen de flessen cola en de blikjes fanta. Tien jongeren van zestien jaar zitten te wachten tot de migranten komen. Het is een vriendengroep, dus met elkaar hebben ze het al gezellig. Tevergeefs proberen ze stokbrood te snijden met een bot broodmes. Als het rond zeven uur is komen de eerste gasten binnen. Het zijn twee meisjes, ze houden zich aan elkaar vast, beide verlegen. De rest volgt een paar minuten later. Douwe van Dijk loopt als een trotse pauw door de hele gebeurtenis. ‘Ik was al bezig om die jongeren in actie te laten komen. Waardoor het voor hun relevant en haalbaar is’ Zo zegt hij van tevoren. Hij kreeg een folder door de brievenbus, waarbij Kerk in Actie vrijwilligers oproept om dit te organiseren. ‘Ik kreeg een ingeving, misschien heeft de geest me dat ingegeven en toen dacht ik, dit is het.’ Aldus Douwe.

Het begin
Nadat Douwe een korte toespraak heeft gehouden, besluit iedereen een plek te zoeken rond de tafel en begint het dineren. Onzeker worden er hier en daar woorden gewisseld. Over God zal het niet gaan, daar is Douwe heel strikt in. ‘De asielzoekers zijn in een afhankelijke positie, die zijn hier te gast. Als je het over zulke dingen hebt kunnen ze niet vrij reageren. Het gaat er alleen om dat de jongens van mij en de asielzoekers in contact komen.’ zo reageert de docent.

 ‘Is goed voor jou’
‘We willen graag iets voor een ander doen. Daarom leek het ons leuk met mensen die nog niet zo lang in Nederland wonen, gezellig iets te eten en te drinken.’ Zegt Lauren. Hij is een van de jongeren die de lessen categesatie volgt bij Douwe van Dijk. Ali, een van de migranten, vindt het een heel leuk voorstel: ‘ik vind het hier heel gezellig. Er zijn hier hele goede mensen. Ik kom hier voor de eerste keer. Ik was thuis en mijn moeder zei: ga, is goed voor jou. Het is goed voor je praten, voor hoe je je moet gedragen in Nederland en het is hier heel gezellig. Ik vind het hier heel leuk. ‘

Nog een keer!
Dit is niet de eerste keer dat de Tafels van Hoop is georganiseerd. Vorig jaar hadden de tafels een totale lengte van 3,5 kilometer. Douwe ziet het nog wel een keer zitten om dit te organiseren, maar dan in de zomer!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *