© De Nederlandsche Bank N.V

DNB verwacht dat de inflatie in 2023 lager zal zijn

Na een lange periode waarin de rente laag was en er veel geld werd geprint. Is er nu een periode aangekomen met een hoge inflatie. Deze ontwikkeling heeft ook gevolgen voor centrale banken zoals De Nederlandse Bank. DNB verwacht dat de inflatie in 2023 zal afnemen.

De afgelopen jaren heeft DNB veel geld bijgedrukt. Bouke Bergsma van DNB ligt dit toe: “Tussen 2011 en 2021 lag de inflatie in het eurogebied met een gemiddelde van 1,2% ruim beneden de ECB-prijsstabiliteitsdoelstelling van 2%. Het monetaire beleid van de ECB was daarom lange tijd zeer ruim, ook om zelfversterkende effecten en deflatie te voorkomen.”

De afgelopen tijd ligt de inflatie ver boven de 2%. Hoelang deze periode duurt valt volgens Bouke Bergsma niet precies te voorspellen. DNB heeft de verwachting dat de inflatie in 2023 lager zal zijn dan nu; “maar nog wel duidelijk hoger dan het ECB-doel van 2 procent.” Aldus Bergsma

De hoge inflatiecijfers zorgen ook voor veel onzekerheid er wordt steeds meer gesproken over hyperinflatie. Volgens de DNB is daar nog geen sprake van: “De inflatie is op het moment hoger dan we in ruim 40 jaar hebben gehad, maar er is gelukkig nog lang geen sprake van hyperinflatie”

Ik ben David. Ik bespreek graag belangrijke en actuele onderwerpen. Ik heb een brede interesse: politiek, geschiedenis, monetaire ontwikkelingen en sport. Daarnaast ben ik actief bij Groot Nieuws.

Geef een antwoord

Your email address will not be published.