Beeld: Braldt Haak

Studentenvereniging ZHTC viert veertiende lustrum

Het Zwols Hoger Technisch Corps(ZHTC), oudste studentenvereniging van Zwolle, vierde op 21 november haar veertiende lustrum. De vereniging pakte groots uit met een week vol activiteiten en feest. “We zijn bijna een jaar van tevoren begonnen” zegt Eva Krumm, een van de organisatoren van de lustrumweek. De inzet was terug te zien in de uitgebreide planning.

Een stukje geschiedenis

De vereniging is zeventig jaar geleden opgericht door oude MTS-studenten. Zo heette de vereniging ook eerst Zwolse Middelbare Technische Vereniging, of ZMTV. Toen in 1957 de MTS veranderde naar de HTS, kreeg ZHTC haar huidige naam.

In 1962 is door ZHTC het kampersteur-standbeeld ontvreemd en aangeboden aan de burgemeester. Dit heeft de vereniging gedaan omdat ze in de eerste instantie werden geweigerd om een eigen sociëteit te openen. Na deze actie kreeg ZHTC wel goedkeuring. Nu zeventig jaar later, na meerdere keren verhuist te zijn zit ZHTC inmiddels bijna vijfentwintig jaar in de sociëteit aan de Thomas à Kempisstraat 13.

De organisatie van de lustrumweek

Een jaar van tevoren is de commissie begonnen met het organiseren van de lustrumweek. Wat nodig was voor de uitgebreide activiteitenplanning, maar ook om rekening te houden met tegenslagen. “Van oudsher was de reünie altijd ergens anders, maar met die partij konden we niet zo goed uit de voeten. Uiteindelijk hebben we de grote kerk kunnen regelen, wat achteraf gezien een veel mooiere locatie is gebleken!” noemt Eva Krumm als voorbeeld. “Omdat we best wel veel ervaren mensen in de commissie hadden, werden de tegenslagen vaak snel en goed opgelost.” Verteld ze over haar commissieleden.

De grootste uitdaging van de lustrumweek volgens Eva Krumm was het overleven van de week met de hele commissie; “Je staat allemaal 24/7 aan in die week. Waar voor de leden de activiteiten vaak in de avond pas beginnen, waren wij vaak al om 12:00 bezig met de voorbereidingen. Dat klinkt als een schappelijke tijd, totdat je je realiseert dat afsluiten vaak pas rond een uurtje of 5 in de ochtend gebeurde.” Maar door een taakverdeling en een vroege start heeft de organisatie zelfs nog een beetje mee kunnen genieten van de activiteiten.

De lustrumweek

De lustrumweek van ZHTC werd geopend met een reünie in de grote kerk in Zwolle. Hier waren uiteindelijk meer dan 200 leden, oud-leden en donateurs aanwezig. Rick ter Stal, de huidige voorzitter, heeft de reünie officieel geopend met een toespraak.

“Ik heb er vooral onwijs veel van genoten om mensen bij elkaar te zien komen, om vroeger en nu met elkaar te verbinden” – Rick ter Stal

Ook Eva Krumm gaat in op de verbinding tijdens de reünie “Tijdens de reünie heb ik ontzettend genoten van alle mooie verhalen van de donateurs”. Het was een dag vol met het delen van oude en nieuwe verhalen. “Op gegeven moment heb ik anderhalf uur met de voorzitter uit 1962 staan praten, Jan de Wolf, en het was heel interessant om zo iemand die eigenlijk al jaren niet meer bij de vereniging was geweest gelijk weer te zien opbloeien en gelijk zijn plek weer zien te vinden” zegt Rick ter Stal.

De rest van de week was volgepland met sfeervolle activiteiten. Op maandag 21 november vond er een stunt plaats voor de Lünentunnel. ZHTC nam ‘Wie jarig is trakteert’ serieus. Ze stonden van zeven tot elf ‘s ochtend met gratis koffie, thee en cake voor alle studenten die vanaf het station naar het Windesheim liepen. Op dinsdag was de sociëteit open voor alle verenigingen met een Silent Disco feest, op woensdag een pubquiz, en vrijdag afsluitend een cocktailavond met plaatjes.

Op donderdag was het hoogtepunt van de week met het lustrumgala bij de Agnietenberg. Hier begon de avond met een luxe diner, en aansluitend het lustrumgala. Rick ter Stal deelt zijn ervaring “De luxe die we hadden die avond om iedereen te mogen zien op hun best, in de mooiste kleding die ze hadden, iedereen ook zo gelukkig te zien. Er was een hele hoop verbinding die avond en een hele hoop liefde naar elkaar en dat was prachtig”. Eva Krumm deelt deze visie; “Ik vond het vooral heel mooi om alle ZHTC’ers in hun nette kleding te zien op het gala. Dat was toch even anders dan die truien die we gewend zijn!”

Het Zwols Hoger Technisch Corps

ZHTC is een algemene studentenvereniging met veel diversiteit. Zo kun je je aansluiten bij een commissie, een dispuut of zelfs bestuur doen. Maar wat centraal staat binnen de vereniging vriendschap.

“Als je een tijdje observeert op een soos avond zie je dat iedereen met iedereen praat; verschillende disputen die door elkaar staan, mensen die jaren na elkaar lid geworden zijn die bevriend raken en felle politieke discussies die eindigen met ‘oneens, biertje?,” – Eva Krumm

Dat er na jaren een reünie is, en de oude generatie hun weg gelijk weer vindt tussen de nieuwe ZHTC’ers is dan ook geen verrassing. Maar dit wordt wel gekoesterd volgens Rick ter Stal; “Ik hoorde mensen zeggen: we hadden vroeger nooit verwacht dat we hier met zoveel mensen in de grote kerk in Zwolle zouden staan. Dat we die luxe, geluk en gezondheid hebben als vereniging, dat is uniek.”

Geef een reactie

Your email address will not be published.