Mensen, dieren en de natuur snakken naar landelijk vuurwerkverbod

Voor de afgelopen jaarwisseling is er meer vuurwerk verkocht dan ooit. Dit was op straat ook te merken. Er werd in heel Nederland veel vuurwerk afgestoken, ook in gemeentes waar een vuurwerkverbod was. De afgelopen jaarwisseling heeft dus voor veel gemeentes duidelijk gemaakt dat een gemeentelijk vuurwerkverbod voor hun niet gaat werken. Dit vuurwerkverbod werd niet goed genoeg gehandhaafd en het vuurwerkverbod was niet de oplossing om geweld en vernieling in veel gemeentes te stoppen. Dus de enige hoop voor deze gemeentes is een landelijk vuurwerkverbod. Toch zijn zinloos geweld en vernieling voor veel mensen niet de enige redenen dat zij vinden dat er een landelijk vuurwerkverbod moet komen. Leo de Groot, raadslid namens Partij voor de Dieren in Arnhem, vertelt over waarom hij vindt dat er een vuurwerkverbod moet komen.

Ik vind persoonlijk siervuurwerk wel mooi, want ik hou van de kleuren en de geur van vuurwerk. Maar veel dieren schrikken van de knallen, ook de knallen die bij siervuurwerk zijn. Sommige dieren raken in de war door de lichtflitsen.” vertelt Leo. Ook vertelt Leo dat de Partij voor de Dieren voornamelijk een vuurwerkverbod voor de dieren wil. “De Partij voor de Dieren is ontstaan om juist de belangen van dieren, en andere ‘stemlozen’, op te komen. Dus of je nou wel of niet van vuurwerk houdt, het belang van de dieren moet worden door de Partij voor de Dieren worden behartigd, aangezien het belang van mensen door alle andere partijen al genoeg wordt verdedigd.” Volgens Milieucentraal zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. De schadelijke stoffen in onverbrande vuurwerkresten en in de kleine stofdeeltjes, dalen neer en komen vooral in de bodem en het water terecht. Deze deeltjes zijn schadelijk voor planten en dieren in het water en op de bodem. Volgens Leo zijn de aarde en het milieu ook twee ‘stemlozen’ waar Partij voor de Dieren voor opkomt.  “Als je van vuurwerk houdt, denk ook eens aan anderen die niet tegen vuurwerk kunnen, kwetsbare mensen, oorlogsslachtoffers, dieren en denk aan de milieuschade.” Zegt Leo.

Naast oorlogsslachtoffers zijn er nog andere kwetsbare mensen die een sterke negatieve reactie hebben op vuurwerk. Een van deze kwetsbare mensen is Aaron de jong, die in 2016 een ongeluk met vuurwerk had. Ook Aaron is voor een vuurwerkverbod. “Ik wil dat niemand anders hetzelfde meemaakt als wat ik toen heb meegemaakt.” Door dit ongeluk werd Aaron legaal blind en met geluk neemt zijn zicht steeds meer toe. “Wat mij heel erg geraakt heeft was tijdens de afgelopen jaarwisseling toen ik ambulances met sirenes zag. Dit bracht mij weer terug naar mijn trauma.” Aaron heeft PTSS overgehouden van zijn ongeluk en zit hiervoor nog steeds in therapie.

Toch is een landelijk vuurwerkverbod makkelijker gezegd dan gedaan. Tweede Kamerlid Michon van de VVD zegt tegen RTLNieuws het volgende: “Het is wel duidelijk dat tuig dat vuurwerk naar de politie gooit zich niet laat weerhouden door een uitgebreider verbod.”

Geef een reactie

Your email address will not be published.