Het hoofdpijn dossier op Urk

//


Urk krijgt 1,5 miljoen euro van het rijk om het jongerenprobleem in de gemeente aan te pakken. De laatste jaren komt Urk vaak in het nieuws. Dit echter niet om de ouderwetse haven te laten zien, Urk komt juist vaak negatief in het nieuws, er heerst namelijk veel problematiek. De strenge gereformeerde christelijke cultuur heeft geleid tot een gemeenschap, maar binnen deze gemeenschap is er een waar jongerenprobleem ontstaan. Een kleine groep jongeren verzet zich tegen de autoriteiten.


De jongeren op Urk voelen zich, naar eigen zeggen, ongehoord. Er zijn in hun ogen te weinig horecagelegenheden en als gevolg hiervan verzamelen ze zich in jeugdhonken. In deze honken wordt er echter vaak meer genuttigd dan alleen een drankje, er wordt bijvoorbeeld drugs gebruikt. Een aantal raadsleden hebben tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 het huidige jeugdhonkenbeleid failliet verklaard. Dit is besloten naar aanleiding van de excessen die in de honken plaatsvonden en de vele overlast. De jongeren zijn hier erg boos over.

Het probleem is al jarenlang een hoofdpijndossier en de geschiedenis van de Urker jeugdhonken gaat heel ver terug. Waarom is er dan nog geen oplossing?
Er zijn meerdere instanties die zich bezighouden met het probleem. Een voorbeeld hiervan is Moedige Moeders. Moedige Moeders is een lotgenotengemeenschap en dient als instantie waar ouders naartoe kunnen om hun problemen te bespreken met ervaringsdeskundigen. De organisatie vertelt dat Moedige moeders nodig is, omdat het drempelverlagend kan werken voor de ouders wiens kinderen voor het eerst in aanraking komen met drank en drugs.


Door de organisatie hoeven ouders hoeven niet gelijk bij een instantie aan te kloppen zoals jeugdzorg, omdat het probleem volgens hen dan nog niet groot genoeg is.
‘’Ouders zijn ook nog niet gelijk op praktische hulp uit’’, vertelt de organisatie. Moedige Moeders is er ook zodat ouders elkaar kunnen steunen. “Onze visie is om het taboe te doorbreken en de problematiek bespreekbaar te maken. We willen dan ook niet langer lijdzaam toe zien, maar aan de slag gaan om het overmatige gebruik met risico op verslaving tegen te gaan.”

Op Urk zijn er ook jongerenwerkers werkzaam. Jongerenwerkers zijn er om op allemaal verschillende manieren in contact te komen met de jeugd. Dit om de jongeren een handje te helpen om te participeren in de huidige samenleving. Jan Post is een kerkelijk jeugdwerker en werkzaam op Urk, hij werkt met jongeren vanuit zijn geloof. Post vertelt dat hij de jongeren spreekt bij verschillende activiteiten en initiatieven. Post houd zich vooral bezig met de rand en onkerkelijke jongeren die wel lid zijn van de kerk. Het doel is te kijken naar de beweegredenen en motivaties van deze jongeren en hoe de jeugd tegenover het geloof staat. “Mijn functie is niet gekomen door de jongerenproblemen die we vaak in het nieuws zien, maar omdat wij als kerk zagen dat de doelgroep zelf ook eigen vragen, meningen en grote mate van ontkerkelijking kent. Dat is de reden geweest dat we in gesprek gaan met de jeugd.”
Post merkt dat de jongeren het erg waarderen dat er naar ze wordt omgekeken, en dat er mogelijkheden zijn om te sparren over hun levensvragen. ‘’Geloof moet gewerkt worden, daar moet jezelf als persoon ook achter staan.’’

Ik ben Meike een zeventien jarige journaliste, ontzettend geïnteresseerd in mensen en de verhalen achter mensen. Ik ben erg nieuws- en leergierig en wil mij de komende jaren in de journalistieke wereld ontwikkelen. Maken, luisteren en schrijven is altijd al mijn ding geweest.
Vanaf jongs af aan wou ik al verhalen vertellen of dat nou zingend of vertellend was. Documentaires maken en op deze manier mensen inspireren is mijn ambitie.

Geef een reactie

Your email address will not be published.