Beeld: Meike Winters

Yaël Korse: ”Mij is altijd verteld dat verkrachting gebeurt in de bosjes, steegjes, donker en kil. Maar het gebeurt juist in een intieme setting waar je eigenlijk heel erg veilig hoort te zijn. De bosjes zijn een uitzonderingszaak.” 

Oog in oog met ervaringsdeskundige, luisterend naar hun verhaal over seksueel geweld. De expositie van HEAR ME NOW reist door heel Nederland om het gesprek te starten over consent, grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen vrouwen. Je luistert naar sterke vrouwen die de kracht hebben gevonden om zich uit te spreken over seksueel geweld terwijl je naar hun levensgrote portretten kijkt.  

Stichting Hear Me: Stories That Matters is opgericht door fotografen Husne Afsar en Sara Donkers. Tijdens de HeForShe Artsweek hebben zij samen de HEAR ME NOW expositie gemaakt, dit heeft geleid tot het oprichten van de stichting. Ze hebben 12 vrouwen gefotografeerd die met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken hebben gehad. ‘’We wilden grote portretten omdat je dan moeilijk om het beeld heen kan. Het beeld ‘dwingt’ je te kijken. Bij het luisteren van het indringende verhaal dachten wij meer impact te creëren”, vertelt Sara Donkers. Donkers hoopt met het project iedereen te bereiken die het onderwerp mee uit de taboesfeer kan halen. 

Aan de hand van verschillende workshops, trainingen, voorstellingen en debatten zorgt HEAR ME NOW voor steeds meer erkenning voor slachtoffers. Het doel is om de taboes rondom dit onderwerp te doorbreken en het gesprek met elkaar aan te gaan. De activiteiten die bij de expositie horen, creëren een veilige sfeer waar ruimte is om je eigen ervaringen te delen. Het is tijd om te luisteren en het gesprek aan te gaan. De stichting vindt haar partners op verschillende manieren. ‘’Soms komt er een vraag naar ons van een gemeente of organisatie. In dit geval het Zwols Vrouwenplatform’’ vertelt Donkers.  

Anneke van de Pavert is medeoprichtster van het Zwols vrouwenplatform. Zij heeft de expositie naar Zwolle gehaald. “We moeten onze mond opendoen over wat er met ons gebeurt, en we moeten duidelijk maken dat dit gebeurt”, vertelt Anneke met een serieuze blik. Van de Pavert merkt dat het onderwerp seksueel geweld vaak verzwegen wordt door media en ook door de mensen zelf. ‘’Er wordt vaak gezegd dat je je niet moet aanstellen”, Anneke merkte in haar zoektocht dat veel vrouwen haar echt steunen. Toch is het onderwerp voor sommige vrouwen te heftig. “Veel van hen zeiden je bent goed bezig, maar ik kan de kar niet trekken het komt te dichtbij. Dat vind ik heel erg schrijnend”, vertelt Anneke. 

Op de expositie zijn er meerdere voorstellingen te bewonderen. Yaël Korse nodigt je uit om het gesprek over seksueel geweld te openen. Een soloperformance over eerst heel hardvallen, en daarna opnieuw leren lopen in een wereld die je even niet meer herkent. De voorstelling is gemaakt onder de residentie bij Zwolse theaters, jonge makers krijgen daar de kans om onderzoek te doen. Yaël vertelt dat zij ervoor heeft gekozen om onderzoek te doen over hoe je een trauma kan omzetten in een voorstelling. Zelf is Yaël slachtoffer van seksueel geweld. ‘’Wat mij vooral verbaast is de manier hoe mensen erop reageren, dit maak het moeilijk om erover te praten. We moeten echt gaan openen, zodat we de cultuur eromheen veranderen” vertelt Yaël.  

In de voorstelling wordt Yaël haar eigen ervaring ook weergegeven. ‘’Mij is altijd verteld dat verkrachting gebeurt in de bosjes, steegjes, donker en kil. Maar het gebeurt juist in een intieme setting waar je eigenlijk heel erg veilig hoort te zijn. De bosjes zijn een uitzonderingszaak.’’  
 
 
 

Ik ben Meike een zeventien jarige journaliste, ontzettend geïnteresseerd in mensen en de verhalen achter mensen. Ik ben erg nieuws- en leergierig en wil mij de komende jaren in de journalistieke wereld ontwikkelen. Maken, luisteren en schrijven is altijd al mijn ding geweest.
Vanaf jongs af aan wou ik al verhalen vertellen of dat nou zingend of vertellend was. Documentaires maken en op deze manier mensen inspireren is mijn ambitie.

Geef een reactie

Your email address will not be published.