Vier meningen over bijzondere hobby’s 

‘Kleren maken de man.’ Nee, hobby’s maken de man! Hobby’s zijn een belangrijk onderdeel van iemands individualiteit. Wij vroegen aan vier hobbyisten om meer over hun bijzondere hobby te vertellen.  

Door: Marije Kruithof, Emma van Uden, Angélica van der Kleij en Levi Steenwijk 

Hoe ben jij geïnteresseerd geraakt in jouw hobby? 

Emma Licht begon op haar zesde met haar eerste collectie van zes Winx-poppen, wat later uitgroeide tot een grote verzameling. “Een vriendinnetje en ik speelden vaak samen. We keken vaak naar Winx. Daarom besloten we op zoek te gaan naar Winx-poppen op Marktplaats en de rommelmarkt. De vriendschap is helaas stuk gelopen, maar de Winx Club is altijd blijven hangen. Het was voor mij een comfortshow als kind. Daarom voel ik er een enorme nostalgie bij.” 

Sinds 2012 verzamelt Emma actief Winx-poppen en is ook in een liefdevolle community beland waar ze heel dankbaar voor is. “Sinds mijn tiende ben ik collector. Rond die leeftijd was alles wat niet cool was, raar. Ik hield mijn verzameling een geheim. Deze hobby brengt, vooral nu ik ouder ben, veel positieve dingen met zich mee. Ik heb nu een vriendinnengroep om het mee te delen.” 

Hoe ben je met je hobby gestart? 

“Ik ben vrijwel gestopt met gamen en geef nu meer geld uit aan de kaarten dan aan uitgaan of snacks,” vertelt Daan Rijswijk. Wat voor kaarten zijn zo interessant dat er zoveel geld aan opgaat? Voor Daan zijn dat verzamel- en ruilkaarten van het kaartruilspel Magic the Gathering.  

“Een vriend van mij had Magic the Gathering opgepakt tijdens een stage met kinderen. Hij was er heel enthousiast over, dus toen kocht ik ook wat kaartjes. We begonnen ermee te spelen,” legt Daan uit.  “Ik verloor in het begin eigenlijk altijd,” vervolgt hij lacherig.  

Of hij nu verliest of niet, voor Daan heeft zijn hobby gezorgd voor een nieuwe manier van tijdsbesteding met zijn beste vriend. Ook geeft de hobby Daan veel rust.  

Hoeveel tijd stop je wekelijks in de hobby? 

Kan je je voorstellen om dag in, dag uit twee uur aan je hobby te besteden? En wat is beter dan tijdens je werk met je hobby bezig zijn? Dat is precies wat Kevin Kok kan doen als medewerker bij speelgoedwinkel Intertoys en LEGO-verzamelaar.  

“Ik heb op werk de bijnaam ‘de Lego expert’, omdat ik mensen goed kan adviseren welk setje nou echt tof is of heel veel informatie kan verstrekken. Ook hoor ik veel van klanten dat ze alleen de babbel en het gesprek al leuk vinden en hier graag voor terugkomen!” vertelt de LEGO-hobbyist enthousiast.  

En óf hij enthousiast is. “Soms kom ik over als een verslaafde, maar eigenlijk ben ik gewoon een AFOL (Adult Fan Of LEGOS),” voegt Kevin eraan toe.  

Hoe heeft deze bijzondere hobby je leven beïnvloed? 

Naast verzamelingen kan je ook met je handen graag in de weer zijn. Sylvia Hofman maakt haar eigen sieraden en heeft dit uit kunnen breiden tot een eigen onderneming. “Ik ben met mijn moeder samen sieraden gaan maken. Samen kwamen we op het idee om het te verkopen.” 

“Tot nu toe gaat het heel goed. Ik bedenk steeds meer leuke dingen en krijg inspiratie voor nieuwe ontwerpen,” benadrukt de sieradenmaker. “Het heeft mijn leven best veel beïnvloed, want ik sta nu ook op markten en festivals. Ik ben creatiever geworden en kan meer maken, wat eerst niet lukte. Ik praat nu ook sneller met onbekenden door de markten. Hierdoor is mijn verlegenheid weg.” 

Zeg je mode, dan zeg je Marije. Als 21-jarige journalistiekstudent ben ik constant in de weer met mode: hoe het duurzamer kan, de laatste trends, upcycling.. Alles pakt mijn interesse!

Hoi, ik ben Emma. Ik ben 17 jaar oud en een student journalistiek die graag de persoonlijke verhalen zoekt achter het nieuws. Mijn interesse ligt vooral bij cultuur, kunst, geschiedenis, psychologie en wetenschap.

Ik ben Angélica van der Kleij Ik ben 22 jaar oud en woon in Spier. Ik heb een opleiding voor mediavormgeving. Maar ik ontdekte al snel dat mijn passie meer ligt in het werkveld van Journalistiek.

Hoi, ik ben Levi. Ik ben een journalist in-opleiding die vooral geïnteresseerd is in de verhalen die wat minder in de belangstelling staan. Maar ik wil ook veel schrijven over verschillende culturele evenementen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.