Het volgen van nieuws kan ongelukkig maken
We zijn geïnteresseerd in wat er in de wereld speelt. De hele dag consumeren we nieuws. We kijken het journaal, lezen artikelen op nieuws apps en zien van alles voorbij komen de sociale media. Maakt het weten wat er in de wereld speelt gelukkig?
Goed geïnformeerde burgers kunnen een betere politieke mening vormen. Ze krijgen meer inzicht over wat er in de wereld speelt. Daarom is journalistiek essentieel voor de democratie. Journalistiek zorgt bijvoorbeeld voor informatie, controleert autoriteiten en zet onderwerpen op de maatschappelijke agenda. Wanneer mensen ervoor kiezen nieuws te mijden komt er een kloof aan kennis tussen burgers. Dit kan lijden tot polarisatie. Mensen baseren hun stem dan niet op betrouwbare feiten.
Steffenie Kuiper volgt al jaren geen nieuws meer en legt in het onderstaande fragment uit waarom ze dat doet.
Kritiek op nieuwsmijders
Volgens filosoof Theo van de Vliet laten nieuwsmijders zich vangen door angst. Ze sluiten zich af voor mogelijke risico’s. Een risicoloos leven bestaat volgens van de Vliet niet. ‘’Je moet ook niet gaan nadenken over de risico’s van bijvoorbeeld het verkeer. Er zijn veel verkeersongelukken. Hoe groot is de kans dat ik verongeluk in het verkeer. Moet je dan pas weer gaan autorijden wanneer het risico tot nul is gedaald?” Volgens Steffenie loopt ze niet weg voor angst, maar wil ze zich niet druk maken over zaken waar ze geen invloed op heeft.
Derk en Willy laar consumeren juist veel nieuws. Derk kijkt het journaal zelfs meerdere keren per dag. Ze vertellen in het onderstaande fragment over hun manier van nieuws consumeren. Waarom doen ze dat en maakt het hun gelukkig?
Volgens journalism researcher Kiki de Bruin kan het volgen van veel negatief nieuws lijden tot negatief welzijnsgevoel. Je kunt er ongelukkig van worden. Vooral wanneer dit nieuws niet wordt afgewisseld tot luchtig of positief nieuws. Als individu heb je vaak geen invloed op het nieuws. Dat kan een hulpeloos gevoel geven.
Kritiek op de huidige journalistiek
Rob Wijnberg, redacteur van De Correspondent, heeft kritiek op de huidige journalistiek. Hij vind het een niet-aflatende stroom van negatieve, en contextloze incidenten. Hij vind verhalen die er alleen vandaag toe doen niet relevant. Daarom streeft De Correspondent naar achtergrond verhalen en onderzoeksjournalistiek.
Constructieve journalistiek richt zich op het probleem en biedt daarbij mogelijke oplossingen. Dit betekend niet dat het nieuws positiever is. Het is oplossingsgerichte onderzoeksjournalistiek waarbij er meer inzicht over het probleem wordt gegeven. Lezers worden beter geïnformeerd en worden betrokken bij de situatie. Het hulpeloosheidsgevoel kan hierdoor afnemen.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar de podcast in de onderstaande link. Hierin komen Theo van de Vliet en Kiki de Bruin uitgebreid aan het woord. http://uitdewerkplaats.nl/2019-2020/2020/05/28/de-dreamteam-podcast-aflevering-1-ben-jij-nieuwsmijder-of-nieuwsjunkie/
Benieuwd naar de onderzoeksjournalistiek van De Correspondent? Neem een kijkje op de onderstaande website https://decorrespondent.nl