/

Caring Farmers over de stikstofcrisis: “De bal ligt nu echt bij de politiek”

Begin september schreef NRC dat het kabinet het plan heeft boeren uit te kopen om zo de stikstofuitstoot in Nederland te verminderen. De kosten hiervan kunnen oplopen tot 17 miljard euro. Veel boeren zijn niet enthousiast, zo ook de boeren die aangesloten zijn bij Caring Farmers. Deze boeren hebben een gezamenlijke visie voor de toekomst, het politieke plan ontbreekt echter nog.

Caring Farmers

Caring Farmers is een belangenorganisatie opgericht in 2019 door 3 boeren die een visie hebben over de landbouw in de toekomst. Zij boden minsister Schouten hun eigen uitwerking aan van haar Kringloopvisie. De kringlooplandbouw van Caring Farmers is gericht op een kortere keten: lokaal produceren en consumeren. Ook het ecologisch verantwoord boeren met oog op dier en natuur zijn speerpunten van de organisatie. Op deze manier willen zij de grote problemen binnen de landbouwsector aanpakken.

Momenteel is slechts 5% van Nederlandse landbouwgrond in gebruik voor teelt van groente en fruit (aardappelen niet meegerekend). In een kringlooplandbouw gaan we meer zelf verbouwen en is er ruimte voor meer boeren.

De stikstofcrisis

“De landbouw moet helemaal op de schop en er zal veel moeten gebeuren. We zitten namelijk met een hele hoop crises waar de landbouw een grote rol in speelt, want de stikstofcrisis is niet de enige”, zegt Hanneke van Ormondt woordvoerder van Caring Farmers. Maar het uitkopen en onteigenen van boeren moet wat haar betreft de laatste optie zijn. “Eerst moet je kijken of een boer wellicht kan en wil omschakelen. Immers als de politiek miljarden uittrekt om boeren uit te kopen en niets doet aan de consumptie worden dezelfde producten geïmporteerd. Daar schieten we als planeet natuurlijk niks mee op.” Als het aan Caring Farmers ligt is de oplossing simpel: “landbouw zonder kunstmest, chemie en gif en met een andere rol voor dieren.” Caring Farmers vindt dat dieren niet alleen gehouden moeten worden voor vlees. Ze hebben andere belangrijke rollen: zoals natuurbeheer, mestproductie en het omzetten van reststromen en gras in eieren en melk. Ook vindt de organisatie dat de veestapel kleiner moet. “De hoeveelheid restproducten en geschikte graslanden in Nederland moeten bepalen hoeveel dieren er gehouden worden.” Ook zouden zij dieren zoveel mogelijk buiten zien. “Dieren horen buiten, dus niet 6 uur per dag en 6 maanden in het jaar, maar zoveel mogelijk.” Van Ormondt vertelt dat dit ook de stikstofuitstoot zal verminderen. De urine en de mest zal immers niet mixen als het vee buiten de ruimte heeft. Ook is kunstmest niet nodig wanneer je gebruik maakt van stikstofbindende gewassen zoals klaver. Verder is de mest van het vee daarbij voldoende voeding voor de aarde.

Vegan akkerbouwer Joost van Strien heeft een klaverrijk grasland om zijn bodem te voeden en gezond te houden.

De rol van de politiek

“De bal ligt nu echt bij de politiek, wij missen een gedegen integraal plan.” Van Ormondt zegt dat er op politiek gebied nog veel moet gebeuren en dat er op dit moment weinig wordt gedaan door de politiek om boeren perspectief te bieden. “Begin voordat je boeren gaat uitkopen met het aanscherpen van de wetgeving en ondersteuning.” Van Ormondt ziet ook dat het huidige systeem binnen de landbouw vast zit. “Het gaat niet alleen om een landbouwtransitie, maar een voedseltransitie. Om uit het huidige systeem te komen moet niet alleen de landbouwsector actie ondernemen, maar ook de supermarkten en de consument. De politiek zal dit moeten reguleren en ondersteunen.” NRC stelt dat de kosten voor het uitkopen van boeren op kunnen lopen tot 17 miljard euro. Caring Farmers denk dat dit geld op een ander manier beter besteed kan worden. “Met die middelen kan er natuurlijk een prachtig integraal plan worden gemaakt en uitgevoerd. Denk hierbij aan campagnes om de consument enthousiast te krijgen, ondersteuning voor boeren in omschakeling, maar vooral ook prijsafspraken met supermarkten, zodat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.” Van Ormondt verteld dat de EU wel stappen lijkt te zetten, met bijvoorbeeld een vleestax en een verlaging van belasting op groente en fruit. Wat de Nederlandse politiek betreft is er nog weinig bekend.

Mijn naam is Job, ik ben 18 jaar en ben opgegroeid in de Achterhoek. Ik heb een breed palet aan interesses en ik kan niet wachten om de fijne kneepjes van het journalistieke vak te leren. Samen met een koppige nieuwsgierigheid zou ik dus ook het liefst alles doen en alles onderzoeken. Dat belooft een spannend avontuur te worden!

1 Comment

Reacties

Your email address will not be published.