Ajax domineert Eredivisie: het Bayern München van Nederland?

Start
Steven Berghuis aan de bal voor Ajax in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. | Andy Zuidema / Studio Gambar

AFC Ajax domineert in Nederland. De club uit de hoofdstad wist in de afgelopen weken meerdere clubs een pak slaag te geven. Daarnaast heeft Ajax een selectiewaarde die een veelvoud vertegenwoordigt van de meeste Eredivisie-begrotingen. De club ontvangt vele miljoenen uit UEFA Champions League deelnames, waardoor de kloof tussen de Ajacieden en de rest van de Eredivisie steeds groter wordt. De Amsterdammers stevenen nu al af op de 36e titel, en dat is de derde op rij. Dat roept de vergelijking op met Bayern München. Die club heeft in Duitsland al negen keer achter elkaar de Bundesliga gewonnen en lijkt tamelijk onverslaanbaar. Gaat dit in Nederland ook gebeuren? 

Sportjournalist Wouter Holsappel (OOG TV) denkt van wel: ‘’Ajax heeft sportief en financieel de afgelopen jaren afstand genomen van de concurrentie en is momenteel één op één te vergelijken met Bayern in Duitsland.” De 35-voudig landskampioen heeft na zeven wedstrijden dertig keer gescoord, en maar één keer een doelpunt geïncasseerd in de Eredivisie. In de eigen Johan Cruijff ArenA is het tegenstanders dit seizoen zelfs nog geen enkele keer gelukt om te scoren.

Begrotingen

Ajax werkt met een enorme begroting van 160 miljoen euro. De kleinste begroting van de Eredivisie is die van Fortuna Sittard, zo’n 7,5 miljoen euro. De Amsterdammers kunnen dus met een begroting werken die meer dan 21 keer zo groot is als die van Fortuna. SC Cambuur werkt met een begroting van acht miljoen euro, 20 keer kleiner dan de begroting van de landskampioen. Ajax versloeg de genoemde clubs ruim: Cambuur kreeg negen tegentreffers te verwerken (9-0) terwijl Fortuna er vijf om de oren kreeg (0-5). 

Ook concurrenten van Ajax komen niet in de buurt van 160 miljoen. PSV werkt met ongeveer de helft van dit bedrag, 85 miljoen euro, terwijl Feyenoord het met slechts 65 miljoen moet doen.

Deze grote verschillen zien je ook terug in de selectiewaardes. In de thuiswedstrijd tegen FC Groningen zat er bij de Amsterdammers volgens transfermarkt.de, voor maar liefst 113 miljoen euro aan spelers op de bank, terwijl de gehele selectie van FC Groningen maar net iets meer dan 20 miljoen waard is.

Europese miljoenen

Ajax heeft dus veel meer geld, maar hoe komen ze hieraan? Door de goede prestaties in de UEFA Champions League streek Ajax de afgelopen jaren tientallen miljoenen op door zich alleen al te kwalificeren voor dit toernooi. Dit jaar kregen de Ajacieden zo’n 45 miljoen euro dankzij het ticket voor de groepsfase. Iedere overwinning levert ook 2,8 miljoen op, een gelijkspel zo’n negen ton. Aangezien Ajax sinds 2018 de enige Nederlandse ploeg is die de groepsfase van het ‘’miljoenenbal’’ haalt, loopt het snel weg bij concurrenten PSV en Feyenoord, die het met veel minder geld moeten doen in de Europa League en de Europa Conference League.

Oplossingen

De taak aan de resterende Nederlandse clubs om dit gat te dichten. Maar hoe? Wouter Holsappel heeft mogelijke oplossingen: ”Aan de ene kant kan je stellen dat ze te goed zijn voor de Eredivisie en dat het misschien goed zou zijn dat ze bijvoorbeeld een deel van het geld wat ze verdienen in Europa, delen met andere Nederlandse clubs, anderzijds gaat Ajax ook weer veel spelers verliezen aan Europese topclubs, en dan zou PSV of Feyenoord weer prima kampioen kunnen worden.’’

Reacties

Your email address will not be published.