//

Populariteit vinyl platen

Net als een heleboel andere retro hobby’s wordt het aanschaffen en beluisteren van vinyl platen steeds weer populairder. Het is weer helemaal in om een plaat uit een hoes te trekken, af te stoffen, op de platenspeler te leggen en het naaldje op de plaat te laten zakken, om vervolgens op het moment van aanraking tussen de naald en de plaat de mooiste liederen te beluisteren. Maar, waarom is dit weer in?

Sinds 2015 houdt de verkoop van Vinyl een stijgende lijn aan. Een van de redenen zou de razende populariteit van vinyl onder de jongeren kunnen zijn. “Een stapje terug en hierdoor iets meer in het moment leven is een van de redenen waarom wij denken dat ook jongeren interesse hebben”, aldus Sjoerd van muziekwinkel Plato in Zwolle.

 Jet van Dijk is student en luistert graag in haar vrije tijd naar muziek op haar platenspeler. Jet zegt dat je veel actiever gaat luisteren naar niet alleen één nummer maar naar een heel album, omdat je bewuster de muziek aan moet zetten. “Je moet een plaat uitkiezen, een album, een artiest, dan moet je de plaat op de speler leggen en de naald erop leggen, uiteindelijk duur het dus best wel lang voordat je je muziek aan hebt, waardoor je er veel bewuster naar gaat luisteren”, aldus Jet van Dijk. 

Een andere reden voor Jet van Dijk om toch lp’s te blijven kopen en beluisteren is toch de verbinding die muziek ons kan geven. “Je realiseert je dat mensen vroeger naar dezelfde muziek luisterden op dezelfde lp-speler, zo heb ik heel veel platen van mijn oma, ik luister dus naar dezelfde muziek als mijn oma vroeger, zegt Jet van Dijk. Muziek is dus een manier om met anderen te verbinden. Niet iedereen spreekt dezelfde taal, maar als 2 mensen hetzelfde nummer mooi vinden dan is er toch iets van communicatie, ongeacht een taalbarrière. Jet geeft aan dit gevoel te hebben: “Ik Luister naar de muziek waar anderen ook naar luisterden vroeger, muziek verbindt dan toch, zelfs door de tijd heen”, aldus Jet van Dijk.

Reacties

Your email address will not be published.