/

Moties over Oekraïense vluchtelingen Forum voor Democratie Emmen beide verworpen 

Foto: Kimberley Blaak

Forum voor Democratie Emmen pleit voor een exit-strategie voor Oekraïense vluchtelingen. Volgens de partij moet dit de krapte op de woningmarkt tegengaan. Daarnaast zouden zij graag zien dat de Oekraïense vlag wordt gestreken bij het gemeentehuis.  

“Wonen is een grondrecht. Iedereen moet in staat kunnen zijn om een woning te kopen of te huren in zijn eigen woonomgeving. Gezien de oorlog in Oekraïne verwachten wij dat er nog meer vluchtelingen naar Nederland komen en dus ook naar Emmen”, zegt FvD-fractievoorzitter de Jong. “Daarnaast vinden wij dat het gemeentehuis een symbool moet zijn voor het gemeentebestuur van Emmen en geen vlaggenschip voor geopolitieke uitingen”, gaat hij verder.  

De meerderheid van de gemeenteraadsleden vindt dat Oekraïners meer dan welkom zijn in Nederland en dat de vlag op een goede manier medeleven toont. De twee moties roepen daarom kritische reacties op tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen donderdagavond. “De oorlog is nog niet voorbij en de opvang van vluchtelingen is een gemeenschappelijk provinciaal, landelijk beleid”, laat Wakker Emmen-fractievoorzitter Bos weten. “Jullie stellen dat vluchtelingen niet terug willen naar hun land. Wij krijgen de indruk dat vluchtelingen dat juist wel willen”, zegt CDA-fractievoorzitter Wittendorp.  “Wat is uw definitie voor bovenmatige aandacht voor vluchtelingen?”, vraagt SP-fractievoorzitter Ester-Schokker.  

Grondrecht 

De gemeente Emmen is druk bezig met het realiseren van sociale huurwoningen. De gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners van de gemeente kunnen wonen in Emmen. Dat wonen dus een grondrecht is, daar zijn de gemeenteraadsleden het over eens. “Er is wat ons betreft altijd plek voor vluchtelingen”, laat ChristenUnie-fractievoorzitter Pruisscher weten. “Als iemand die al jarenlang voor de immigratiedienst werkt en die ook op die manier honderden vluchtverhalen heeft aangehoord, maakt deze motie mij ronduit misselijk. Er is ruimte genoeg in Emmen voor vluchtelingen”, zegt D66-fractievoorzitter Koops. 

Verzoek afgewezen 

Het verzoek aan het college om een actieve rol te nemen in de ontwikkeling van een exit-strategie, wordt afgewezen door wethouder Raymond Wanders. “Deze motie moeten wij ontraden. Er worden handelingen van ons gevraagd, terwijl wij een opdracht hebben van de rijksoverheid en de VHD”, zegt hij. “Als college hebben wij nog steeds het idee dat wij de inwoners van Emmen vertegenwoordigen met het ophangen van de Oekraïense vlag. De Drentse-, Emmense- en regenboogvlag hangen namelijk permanent bij het gemeentehuis”, gaat hij verder.

Foto: Kimberley Blaak

Ondanks dat de twee moties zijn afgewezen door het college van burgemeester en wethouders, wil de Forum voor Democratie de moties toch in stemming brengen bij de gemeenteraad. Door de gemeenteraad worden de moties niet gesteund. “Dan zijn deze moties met beide 1 stem voor en 36 stemmen tegen verworpen”, zegt burgemeester Van Oosterhout.  

Reacties

Your email address will not be published.