“Als ik niks te praten heb kan ik het gelukkig met mijn honden doen”

Steeds meer Nederlanders zijn eenzaam. Onderzoeker Martine de Vente zei in een artikel van de Telegraaf dat bij jongeren de mobiele telefoon een negatieve rol speelt bij het ontstaan van eenzaamheid. Uit cijfers van het CBS blijkt dat tussen 2019 en 2021 het percentage 15-plussers dat zich sterk emotioneel eenzaam voelde toenam van 8 tot 11 procent. Ook laat deze groep de sterkste toename zien ten opzichte van twee jaar eerder, toen 75-plussers nog het vaakst sterk emotioneel eenzaam waren. 

Uit verschillende interviews met ouderen in revalidatiecentrum Meulenbelt bleek het probleem toch niet zo groot als beweerd wordt. Ouderen vinden het fijn om soms alleen te zijn en hun eigen ding te kunnen doen. Anderen vinden het fijn dat er bijvoorbeeld een dagbesteding is voor ouderen waar ze koffie kunnen drinken, kletsen en spelletjes doen. 

Theo Molenkamp uit Geesteren is iemand die uit eigen ervaring weet hoe het voelt om eenzaam te zijn. Theo heeft parkinson en brengt 1 dag in de week door in de dagbesteding. Hij ziet zijn zoon en kleinkinderen regelmatig. Maar helaas zijn ook velen naasten van Theo, zoals zijn vrouw, overleden. Hierdoor ervaart hij wel eens het gevoel van eenzaamheid, voornamelijk vind hij het lastig in de avond. “Je moet alles zelf maar beslissen” verteld Theo. Gelukkig heeft hij gezelschap van zijn 6 honden. Zo zegt Theo: “Als ik niks te praten heb kan ik met mijn honden praten”. Hij verteld dat hij het fijn vind in de dagbesteding te kunnen praten met mensen die zich het zelfde voelden of ook parkinson hebben. Want eerder heeft meneer zich wel eens eenzaam gevoeld vanwege zijn ziekte. 

Geef een antwoord

Your email address will not be published.