Zwolle – Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gelooft 4,6% van de mensen boven de vijftien jaar in de Islam. Dit percentage bevat ook mensen, zoals Teuntje en Eline, die op latere leeftijd hun weg hebben gevonden naar de Islam. Zij hebben een persoonlijke reis afgelegd waarin ze zich hebben verdiept in het geloof en zich hebben bekeerd. Zij vertellen hun verhaal.
Teuntje de Vries heeft zich vier jaar lang verdiept in de Islam. Ze zegt: “Na het overlijden van mijn moeder ben ik mij nog verder gaan verdiepen in het geloof. “Ik vond een stukje rust in de Islam. Het heeft me geholpen om het overlijden een betere plek te geven. Na veel vragen beantwoord te krijgen, voelde ik me klaar om de stap te zetten en ben ik twee jaar geleden bekeerd.”
Ook Eline Kuijper is op latere leeftijd bekeerd tot de Islam nadat ze zich is gaan verdiepen in dit geloof. “Enkele mensen in mijn omgeving zijn moslim en dat wekte mijn nieuwsgierigheid.”
Teuntje heeft ook veel geleerd van de Islam. “Ook al ben je bekeerd en volg je de regels, ben je pas echt moslim als je goede intenties hebt. Daarnaast heeft de Islam mij geleerd dat alles een reden heeft en dat het altijd in mijn eigen belang gebeurt. Ook al vind ik iets op dat moment niet prettig, er schuilt uiteindelijk een hoger doel achter. Met geduld (sabr) heb ik geleerd om dit te accepteren. Ik heb ook geleerd dat Allah (God) me geen beproevingen geeft die ik niet aankan. Dus wanneer er iets gebeurt, zoals het overlijden van mijn moeder, wist ik hoe dan ook dat ik erboven op zou komen en dit mij sterker zou maken.”
Vrienden en familie hebben altijd een mening. Teuntje’s vader stond eerst niet achter haar keuze. Ze zegt: “Hij heeft altijd gezegd dat ik niet welkom zou zijn als ik me zou bekeren tot de Islam.” Ondanks deze reactie is Teuntje altijd open en eerlijk gebleven tegenover haar vader. “Uiteindelijk heeft hij het geaccepteerd.”
Ook Eline heeft enkele negatieve reacties ontvangen. Ze zegt: “Niemand was echt blij voor me. Sommigen waren neutraal, anderen hebben dagenlang gehuild. Na vier jaar krijg ik soms nog steeds vragen en opmerkingen, zoals ‘jij laat je later toch niet slaan, hè?’ Dus ik verwacht niet dat de vooroordelen volledig zullen verdwijnen. Ik mag nog steeds geen hoofddoek dragen in huis en mijn vriendinnen met een hijab zijn ook niet welkom. Dit doet me nog steeds pijn. Ik hoop dat dit in de toekomst kan veranderen.”
Ondanks deze reacties staan beiden positief in het leven en hopen ze op een mooie toekomst met meer begrip.
Bron foto: Pexels