Bevrijdingsfestival Zwolle valt bijna in het water

Ruim 130.000 Nederlanders komen ieder jaar op het Bevrijdingsfestival in Zwolle af. Ieder jaar op 5 mei organiseert gemeente Zwolle het grootste bevrijdingsfestival van Nederland. Dit jaar viel de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Zwolle letterlijk in het water vanwege de regenval, het festival werd voor een halfuur stilgelegd. Toch bleek het eind van de avond een succes te zijn.

“wij vieren elk jaar 5 mei op het bevrijdingsfestival, ondanks de regen.” Enthousiaste bezoekers reageerden teleurgesteld toen het festival tijdelijk werd stilgelegd. Na een halfuur was het onweer voorbij en kon de artiest Sef weer optreden, wel zonder strijkers. Toch vertelt hij later dat hij het een leuk optreden vond. “Het was wel even aanpassen zonder strijkers, maar de show was leuk, ook leuk publiek.”

Het bevrijdingsfestival draait elk jaar om vrijheid. Dit jaar was extra belangrijk vanwege de oorlog in Oekraïne. De minister-president gaf een speech waarin hij de oorlog ook aankaartte. “Vandaag vieren wij hier de vrijheid, die voor ons ook zo vanzelfsprekend lijkt. Maar een paar uur vliegen hiervandaan, absoluut niet vanzelfsprekend is. Dus vandaag brandt het vuur van de vrijheid, niet alleen voor ons, maar toch ook een beetje voor de mensen in Oekraïne.”

Veteraan Marco van Daelen heeft gediend in Bosnië en Afghanistan en was ook aanwezig op het bevrijdingsfestival. Regelmatig staat Marco voor de klas en verteld hij over Oekraïne. “Daar sta ik echt wel bij stil want, de oorlog in Oekraïne is in principe in onze achtertuin, dat is helemaal niet ver weg. Als je naar Spanje op vakantie gaat is dat even ver, maar dan zit je in een daadwerkelijke oorlog.” 

De bezoekers van het bevrijdingsfestival hebben elk een andere mening over wat vrijheid voor hen betekent. Ruben Bruggeling is beeldhouwer en ontwerper van de Soulmate, een houten box als rustplek voor op het festival. Voor hem is vrijheid iets heel persoonlijks. “Vrijheid is de vrede in jezelf durven te omarmen en te vinden en vanuit daar kan je ook veel vrijer in het leven staan.”

Ondanks de regen is de essentie van het bevrijdingsfestival weer naar boven gehaald. Niet alleen leuke muziek of feesten zijn volgens de organisatoren van belang, maar ook bewustwording. Het respecteren van andermans vrijheid en het besef van je eigen vrijheid. Gaan en staan waar je wilt. Op welke manier deze vrijheid geuit wordt, verschilt per persoon. Maar een ding is zeker. Onze vrijheid is belangrijk en moet gevierd worden.

Hallo, ik ben Luka. Ik ben een enthousiaste en leergierige journalist die een luisterend oor biedt voor alle verhalen rondom cultuur, diversiteit en vele andere thema's.

Geef een reactie

Your email address will not be published.