Beeld: pexels

Na Facebook Datacentrum nu een defensiekazerne in Zeewolde

/

“Het enige wat we weten is dat er 7000 militairen komen plus 1300 opleidingsplekken op een grondgebied van 500 hectares, dat is best veel” zegt gemeenteraadslid Zeewolde Samee Sabur. In gemeente Zeewolde moet naast de Nijkerkerbrug een nieuwe Kazerne van Defensie komen. De uitwerking van de plannen zouden zo’n tien tot vijftien jaar in beslag gaan nemen.

Nadat Meta zo’n 11 maanden geleden op 30 juni 2022 de stekker trok uit het beoogde datacentrum die moest komen te staan in gemeente Zeewolde, heeft Defensie nu een grondgebied van 500 hectare in Zeewolde op het oog voor een nieuwe kazerne met huisvesting en oefenterrein. De plannen komen kort na de spanning om het datacentrum van facebook. Samee Sabur gemeenteraadslid in Zeewolde ziet voordelen en nadelen: “voor de boeren die op het grondgebied wonen is het ontzettend zuur, op deze grond kan je goed boeren. Maar als het veel kansen met zich meebrengt om bijvoorbeeld het openbaar vervoer en werkgelegenheid een boost te geven is dat voor de inwoners en ondernemers alleen maar positief. Als we de weg en brug vanaf Nijkerk naar Zeewolde kunnen verbreden dan kan dat ook voor iets positiefs zorgen, aan de andere kant kun je zeggen er komen 7000 militairen met kinderen en hele families. Waardoor de verbreding van die weg helemaal geen zin zou hebben voor snellere doorstroom.”

Er wordt nog meer overleg gevoerd met provincies en gemeenten om een definitief besluit te nemen over de locatie. De verwachting is dat het kabinet uiteindelijk een besluit neemt over de locatiekeuze en vervolgens de juiste vergunningen aanvraagt. De uitwerking van de plannen zal daarna nog zeker tien tot vijftien jaar in beslag nemen. Zo valt te lezen op de website van gemeente Zeewolde.

Janneke Den Bronk is op haar vierde verhuisd en heeft jaren gewoond op de plek waar Defensie nu een kazerne voor ogen heeft: “ik vind het doodzonde als daar een kazerne komt, ik denk dat dit het mooiste stukje van de Flevopolder is die we daar hebben liggen. Het ligt prachtig aan het water en in de bossen. Er leven ook veel dieren in en rondom het gebied.” Het broertje van Janneke woont en runt op dit moment zijn boerderij nu op de plek waar het Defensie allemaal om te doen is. “Uiteindelijk gaat zo’n bedrijf van generatie op generatie binnen de familie en is het idee dat een van mijn neefjes of nichtjes het weer over gaat nemen. De plek is voor mijn broer en schoonzus heilig, voor hen is het op dit moment een slopende periode.”

De communicatie tussen de boeren en defensie verloopt ook niet soepel: “de vrijdagmiddag voor sinterklaas J.L. kwamen er twee heren het erf op. Die kwamen de mededeling doen dat er een mogelijkheid was dat op de plek waar mijn broertje zijn boerderij heeft, in de toekomst een kazerne komt. Op de vraag waarom ze dit moment uitkozen om dit op deze manier te vertellen was het antwoordt dat de informatie anders ’s middags uit de media zou moeten worden gehaald zonder enige vorm van communicatie.” 

De definitieve knoop over de komst van de kazerne is nog niet doorgehakt. Dat gaat, zo blijkt na een brief van staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie ook nog niet gebeuren in 2023. Dat laat hij weten in de brief aan de tweede kamer. Een ding is zeker: de boeren op het grondgebied leven nog altijd in onzekerheid en zijn niet blij met het idee van de komst van de kazerne op vruchtbare grond.

ik ben Yannick Van der Steen. 21 jaar oud en geboren en getogen in Zeewolde. Sinds 2014 kijk ik de formule 1 en is mijn passie voor de autosport en dan vooral Formule 1 begonnen. mijn interesse ligt ook in de maatschappij. de problemen en het nieuws wat daar achter schuilt.

Geef een reactie

Your email address will not be published.