Cees van der Stap is imker: “Mijn passie begon bij de bloemen”  

Cees van der Stap (71) is imker en komt uit Culemborg. Voordat hij imker werd, was hij in dienst bij Huib den Hartog en werkte hij voor de waterschappen. Zijn passie heeft altijd bij de natuur en de dieren gelegen, maar pas in de coronatijd werd hij imker. Hij vertelt over waarom hij imker is geworden en welke werkzaamheden daarbij horen. 

Hoe is de passie voor het imker zijn ontstaan? 

“Mijn passie heeft vroeger niet bij het imker zijn gelegen, maar wel bij de bloemen. Hoe meer bloemen je zaait, des te meer bijen en hommels je ziet. Waar de bloemen nu staan, was vroeger een weiland met schapen. Toen ik ophield met het houden van schapen, besloot ik op de plek van het weiland veel bloemen te planten. Het imker zijn begon pas toen mijn schoonzus een bijenkast bij ons neerzette. Dit kwam omdat mijn zwager overleden was en wij veel bloemen hebben. In coronatijd was het voor mijn schoonzus niet meer mogelijk om vanuit België naar Nederland te komen en zodoende heb ik haar taak overgenomen.”  

Neemt het imker zijn tijd in beslag?  

“Het imker zijn neemt best veel tijd in beslag. In de maanden mei en juni moet je om de 9 dagen in de bijenkasten kijken, want anders gaan de bijen zwermen. Met een zwerm wordt bedoeld dat de bijenkoningin samen met de zwerm uit de kast vertrekt om elders in te trekken. Meestal gaan ze op een baal of aan een boom hangen. De bijen haal ik daar weer vanaf en stop ze vervolgens in een andere kast. Dit kost ongeveer een halve dag voordat dit gebeurd is. Als de bijenkoningin eenmaal in de kast zit, dan volgt de rest van het bijenvolk ook.  Eind juli, begin augustus kan er nog honing uit de kast worden gehaald, maar dan moet je weer suiker teruggeven aan de bijen, want ze hebben ongeveer vijftien kilo aan suiker in de winter nodig om te overleven.”  

Op welke manier houdt u het bijenvolk bij elkaar?  

“Zolang de bijenkoningin in de kast zit, blijft het bijenvolk bij elkaar. Zodra er nieuwe bijen geboren worden, zijn die bijen voor de eerste drie weken werksters in de kast. Hun taak is om alles schoon te houden en voeden daarnaast ook de larven. Na drie weken worden het vliegbijen en gaan ze honing halen. In de zomer worden ze namelijk maar ongeveer 6 weken oud. En in de herfst krijg je winterbijen, die overleven ongeveer tot april, maar dit is totaal afhankelijk van het weer. Daarna legt de koningin weer nieuwe eitjes en op die manier krijg je weer nieuwe bijen.” 

Hoeveel bijen houdt u op dit moment in totaal?  

“Op dit moment heb ik ongeveer 640 duizend bijen. Een bijenvolk bestaat in de zomermaanden ongeveer uit tussen de 60.000 en 80.000 duizend bijen in een kast. In september vindt er een darrenslag plaats in een kast, waarbij alle mannetjes de kast uit worden gejaagd. Dit zijn namelijk alleen maar opvreters. Voor de winter zijn de mannelijke bijen daarom niet nodig. In de winter blijven er dus tussen de 10 en 20 duizend bijen over in een kast, om de koningin en de kast warm te houden.” 

Op welke manier houdt u uw bijen?  

“Ik hou mijn bijen op een natuurlijke wijze. Ik doe bijvoorbeeld zelf niet aan varroabestrijding. Dit wordt gedaan met chemicaliën waar de bijen niet tegen kunnen. De varroamijt is iets waar bijen last van kunnen krijgen.  Deze mijten besmetten de bijen en hierdoor kunnen de bijen doodgaan. Ik bestrijd dit virus op een natuurlijke manier. Om dit te bestrijden moet de bijenbroed 3 weken stilgelegd worden en dat kan alleen maar door de darren eruit te halen. Ik houd mijn bijen in houten kasten en kasten die gemaakt zijn van piepschuim. De kasten die gemaakt zijn van piepschuim zijn makkelijker warm te houden en beter voor het bestrijden van het virus.”  

Uw bijen produceren honing. Hoe wint u deze honing?  

“Ik win de honing met een honingslinger. Voordat de honing wordt gewonnen, worden eerst de raampjes van de kast verzegeld, zodat de honing niet eruit kan lopen.  De honing wordt door middel van de honingslinger uit de kast geslingerd. De honing wordt daarna opgevangen in een zeef boven een emmer en daarna in een potje gedaan, waarna je het kan opeten.”  

Wat gebeurt er uiteindelijk met de honing?  

“De honing is rauw en hoeft niet bewerkt te worden om gegeten te worden. Wel moet de honing een aantal dagen staan en omgeroerd worden, dat de onzuiverheden gaan drijven, die kan je eruit halen en daarna is het klaar om gegeten te worden. Met de was die uit de kasten overblijft, maak ik onder andere kaarsen, die ik samen met mijn honing verkoop aan mijn vaste klanten.”  

Bent u van plan om nog lang imker te zijn?  

“Ik weet niet hoe lang ik nog imker wil zijn. Voor de toekomst is het nog onzeker, want het ligt aan mijn gezondheid en de gezondheid van mijn schoonzus, want ik doe dit werk immers met haar samen. Maar we hopen allebei nog heel lang door te gaan met het houden van bijen.”    

Geef een reactie

Your email address will not be published.