“De sportschool brengt een routine met zich mee”

Auteur: Jens Koldenhoven

Sportscholen zijn een enorm populaire bestemming voor mensen die aan hun lichaam willen werken en hun gezondheid willen verbeteren. Maar naast de fysieke voordelen van het sporten, kan het ook een mentale uitdaging zijn om de sportschool te bezoeken. Vele mensen gaan deze uitdaging aan. De sportscholen worden de laatste jaren drukker en drukker.

Niels van Veldhuizen is zo’n iemand die wekelijks 3 à 4 keer naar de sportschool gaat. Ook hij merkt dat het met de week drukker wordt. “Ik denk dus dat er een aantal factoren zijn die meespelen in de drukte van sportscholen op dit moment, eentje daarvan is de opkomst van Fitness, wat als ‘nodig’ wordt beschouwd in de samenleving. Fitness wordt ook heel groot gemaakt door influencers, die mensen inspireren om naar de sportschool te gaan.”

Die “influencers” waar Niels het over heeft noemen zichzelf ‘gymfluencers’. Volgens de website van pathsocial, zijn gymfluencers mensen die content delen met betrekking tot sporten, fitness en zelfs ideeën over gezond leven. In Nederland hebben we een bestand van 30.000 mensen die zichzelf ‘influencer’ noemen. Een groot deel daarvan zijn healthy en fitness influencers. Mensen zoals Joel Beukers, Anthony Kruijver en Nochtli houden zich dag en nacht bezig om jou te inspireren over de sportschool.

Volgens Niels komt er ook steeds meer nieuws over hoe ongezond onze samenleving is, met de nadruk op jongeren. “Mede denk ik door corona, dat de sportscholen dicht waren en eigenlijk iedereen genoodzaakt was om thuis te blijven. Mensen zijn ook door dit erg gemotiveerd om naar de sportschool te gaan. Dit vat eigenlijk samen waarom het de laatste tijd zo immens druk is in de sportschool”. Op de vraag of het eigenlijk nog wel leuk is om naar de sportschool te gaan zei Niels het volgende: “Eigenlijk is het niet meer echt leuk nee, in de ochtenden is het nog relatief rustig, maar moet je er ook echt niet gek van opkijken als je weer staat te wachten bij een aantal apparaten. Ik ging voorheen altijd graag naar de sportschool in de avond, maar dat is gewoon echt niet meer te overzien. Het lijkt wel een dierentuin!”

Niels gaat nu ongeveer één jaar naar de sportschool en pakt het ook heel serieus op sinds driekwartjaar. Niels is minimaal 3 à 4 keer te vinden in de sportschool per week. Hij merkt enorme veranderingen sinds hij fitnest: “De grootste verandering is dat je je fysiek sterker gaat voelen. Hierdoor voel je je automatisch ook veel fitter. Wat misschien ook wel echt belangrijk voor mij is gebleken is dat je doorzettingsvermogen opbouwt, dat is handig om je resultaten in de sportschool door te zetten, maar ook zeker in het dagelijkse leven. De sportschool brengt een routine met zich mee.”

“Sinds het begin van dit traject ben ik inmiddels al 17 kilo afgevallen, dat is een proces van consistent naar de sportschool gaan, letten op je voeding en genoeg slaap pakken. Ik begon op 105 kg en ben nu 88 kg. Hiernaast voetbal ik ook nog twee keer in de week, dus de cardio neem ik ook gewoon mee.”

De veranderingen die hij moest maken in zijn levensstijl zijn voor vele mensen enorm moeilijk zelf kampte Niels niet zo met de ‘moeilijke veranderingen’: “Ik vond het echt niet heel moeilijk om, laten we zeggen, te veranderen. Alhoewel, nu ik dit zeg. Aan het begin heb ik wel veel de neiging gehad om terug te vallen in oude gewoontes. Soms het ‘er toe zetten’ was af en toe lastig, maar als ik dan denk hoever ik al gekomen ben was de keuze snel weer gemaakt.

“Om in het kort mijn traject in de sportschool nog samen te vatten is het dat ik fysiek en mentaal een enorm doorgang heb gemaakt. Ik dat iedereen aanraden!”

Mijn naam is Jens, ik ben 18 jaar en ik ben een groot sportfanaat, daar schrijf ik dan ook het liefst over. Ik vind het erg leuk om mijn creatieve brein erop los te laten gaan en bijvoorbeeld mijn ongezouten (voetbal)mening te belichten in een podcast.

Verdere interesses van mij zijn muziek, geschiedenis en boeken. Mijn ambitie is om mijn interesses te kunnen combineren met mijn toekomstige journalistiek gerichte baan.

Geef een reactie

Your email address will not be published.