Ouderen vaker eenzaam dan jongeren

Ouderen zijn vaker eenzamer dan jongeren. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat meer dan 80.000 ouderen zich vaak eenzaam voelen. Leo van Megenkamp, bewoner van verzorgingstehuis Het Meulenbelt, kan hierover meepraten. 

In het rapport ‘Eenzaamheid in Nederland’ uit 2016 zegt het CBS dat ouderen vaker eenzamer zijn dan jongeren. Op basis van geslacht en leeftijd is vastgesteld dat ongeveer 6% van de vrouwen en iets minder dan 8% van de mannen vanaf 75 jaar relatief vaak eenzaam zijn. Dat zijn meer dan 80.000 ouderen. 

Leo van Megenkamp is 87 jaar en voelt zich vaak alleen. ‘Mijn vrouw is inmiddels al 6 jaar overleden. Je kunt met niemand haast overleggen over je problemen.’ Leo is een hondenliefhebber en heeft vijf honden. Hij heeft veel steun aan zijn beestjes: ‘Als je met niemand kan praten, dan maar met de hond praten.’ Leo woont momenteel naast zijn zoon waardoor hij vaak in contact kan komen met familieleden. Hij vertelt dat hij vaak hulp krijgt van zijn zoon wanneer bepaalde dingen hem niet meer lukken.

Leo spendeert één dag per week bij de dagbesteding van TMZ-locatie Het Meulenbelt Almelo. Leo heeft de ziekte van Parkinson en vind het fijn dat hij bij de dagbesteding erover kan praten. ‘Hier kan je je verhaal kwijt, dat is heel fijn.’ Naast de gesprekken die Leo voert bij de dagbesteding en de familiebezoeken merkt hij nog vaak eenzaamheid. ‘Vooral op zaterdagen en zondagen ben ik de hele dag alleen.’  

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

‘Gelukkig’ met chronische ziekte 

Next Story

Roze Zaterdag: het vieren van diversiteit 

Latest from Zorg & Welzijn