Het IJsbeeldenfestival is weer in Zwolle 

Na een hevige coronaperiode keert het Nederlands IJsbeeldenfestival dit jaar weer terug in Zwolle. Vanaf 5 december kunnen bezoekers sculpturen van verschillende kunstenaars over de hele wereld bewonderen in de IJsselhallen in Zwolle. Ook kunnen bezoekers dit jaar een steentje bijdragen aan de winterjasseninzamelingsactie voor Oekraïne.

De afgelopen twee jaar kon het Nederlands IJsbeeldenfestival door het coronavirus niet plaatsvinden in Zwolle. Volgens Eric Broekaart, organisator van het IJsbeeldenfestival, was dit een moeilijke periode voor de organisatie. “Het zijn twee teleurstellende jaren geweest, en niet alleen voor ons, maar ook voor andere bedrijven,” zegt hij erover. “Maar we hebben ons er doorheen geslagen. En we zijn natuurlijk ontzettend blij dat we het evenement dit jaar weer kunnen organiseren.”

Sculpturen
Dit jaar werken 42 kunstenaars vanuit de hele wereld mee aan het IJsbeeldenfestival. In dertien weken tijd zijn er van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw ongeveer 100 sculpturen gemaakt. “Onze sculpturen zijn gebaseerd op een gelijknamig thema: What a Wonderfull World,” vertelt Eric. “Het thema is onderverdeeld in 4 onderwerpen: architectuur, cultuur, dieren en mensen. Bij deze onderwerpen kan je bijvoorbeeld denken aan het Chinees nieuwjaar, verschillende soorten dieren, verschillende landen en de diverse mensen die in onze wereld leven. Met dit thema bepalen wij als organisatie wat de kunstenaars maken, maar ze hebben wel de artistieke vrijheid om hun eigen ideeën in te brengen.”

Tentoonstelling
Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers de ijssculpturen, met behulp van ‘special effects’, waaronder licht en muziek, bewonderen. De beelden zijn onder andere gemaakt door kunstenaars uit Letland, Amerika en Tsjechië. Dit jaar werkt het IJsbeeldenfestival ook samen met een nieuwe kunstenaar uit Suriname. “Het is dit jaar voor het eerst dat wij met een kunstenaar uit Suriname werken,” vertelt Eric erover. “De desbetreffende kunstenaar had zich bij ons opgegeven en zodoende zijn wij met hem in contact gekomen. Het is niet zo dat wij speciaal een kunstenaar uit Suriname zochten. We hadden bijvoorbeeld dus ook met andere nieuwe landen kunnen samenwerken.”

Inzamelactie
Naast het tentoonstellen van de ijssculpturen, is het Nederlands IJsbeeldenfestival dit jaar een inzamelingsactie gestart voor winterjassen voor mensen in Oekraïne. Door de stroomuitval en de toenemende kou is dit ook hard nodig voor de inwoners van Oekraïne. “Tijdens deze inzamelingsactie werken wij samen met twee stichtingen, Stichting HUMANE en Stichting MYZWOLLE. Het doel van de actie is om zoveel mogelijk winterjassen in te zamelen. Wij vragen onze bezoekers dan ook om thuis te kijken of ze oude of ongebruikte jassen hebben liggen. Deze kunnen bij ons afgegeven worden en wij zorgen er dan voor dat ze naar Oekraïne gebracht worden.” Hoelang de inzamelingsactie zal duren is volgens Eric nog niet bekend.

Geef een reactie

Your email address will not be published.