Scouting Jamboree komend jaar in Zuid-Korea

/

Het klinkt als een Afrikaanse trommel, maar eigenlijk is de Jamboree het grootste scoutingevenement ter wereld. Elke vier jaar wordt ergens op de wereld de Jamboree gehouden, vorige keer was deze in Noord-Amerika en volgend jaar is het evenement in Zuid-Korea. Tienduizenden scouts doen mee. Celine Bergsma gaat mee volgend jaar als troepstaf en vertelt over de voorbereidingen op dit evenement. Daarnaast vertelt Stian Reijke hoe zijn ervaring was bij de afgelopen Jamboree.

“De Jamboree was ontzettend leuk. Ik heb veel mensen ontmoet uit allemaal verschillende landen. Zo weet ik nu veel meer over andere culturen. Hiernaast waren er natuurlijk de activiteiten zelf. Zo kon je mountainbiken, klimmen, maar bijvoorbeeld ook met geweren schieten omdat deze Jamboree in de Verenigde Staten was.”

Stian is vier jaar geleden meegegaan naar de Jamboree in West-Virginia. Hij was toen 14 jaar oud en ging mee als jeugddeelnemer.

Troepen

De Nederlanders die meegaan bestaan uit verschillende groepen. Zij zijn onderverdeeld in jeugddeelnemers, troepstaf, IST’ers (International Service Team) en CMT’ers (Contingent Management Team).

Volgend jaar gaat Celine Bergsma, begeleiding bij de Explorers van Scoutinggroep Titus Brandsma uit Deventer mee als troepstaf. “Toen ik zag dat ik me op kon geven om mee te gaan als troepstaf hoefde ik daar geen twee keer over na te denken, ik heb gelijk een brief geschreven. Het idee dat ik dit avontuur mag gaan meemaken samen met een groep van 36 pubers vind ik fantastisch! En het is dan ook mijn doel om te zorgen dat zij de tijd van hun leven gaan hebben!”

Als troepstaf moet je veel dingen voorbereiden. Celine bereid zich voor door veel vragen te stellen aan anderen, alles is namelijk nog vrij nieuw voor haar.

Financiën

Omdat het een groot evenement is, kost de deelname ook duizenden euro’s.

“Dit geld heb ik bij elkaar gekregen door al het geld van verjaardagen bij elkaar te gooien, maar ook door klusjes te doen voor mensen. Ik was namelijk nog te jong voor een echte bijbaan. Ook heb ik 300 euro verdiend op de radio.” Vertelt Stian. Het geld gaat naar de organisatie van het Nederlands contingent en kennismakingsweekenden. Verreweg het meeste geld wordt uitgegeven aan de reisbeweging naar Korea en het evenement zelf.

De jamboree is van 1 tot 12 augustus 2023. Echter reizen troepen voor of na de Jamboree ook door het land. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Wat deze Jamboree speciaal gaat maken? Celine heeft nog geen idee. “Ik moet het nog mee gaan maken. Maar het idee dat je met ongeveer 50.000 scouts vanuit de hele wereld bij elkaar komt lijkt me fantastisch. Je wil allemaal 1 ding, er een ontzettend gaaf kamp van maken.”

Hallo, ik ben Luka. Ik ben een enthousiaste en leergierige journalist die een luisterend oor biedt voor alle verhalen rondom cultuur, diversiteit en vele andere thema's.

Geef een reactie

Your email address will not be published.