‘Godenbeeldjes’ Knutselwerkjes?

Op het Iberisch Schiereiland zijn er duizenden van gevonden: mysterieuze stenen plakkaten die uilen af lijken te beelden. Al jaren staan archeologen paf van deze beeldjes, waar er ondertussen al meer dan 4000 van zijn gevonden. Lang werd er gedacht dat de beeldjes alleen werden gebruikt om uilengoden te aanbidden. De uilen werden echter in te veel verschillende contexten gevonden om een definitief antwoord op de vragen te geven. Begin deze maand kwam er een Spaans onderzoek uit dat zegt het dit definitieve antwoord te hebben gevonden: de uilen werden ook als speelgoed gebruikt. ”Ik heb nog nooit zo een hypothese gehoord,” zegt archeoloog Magnus Stenhols.

”Ik heb nog nooit zo een hypothese gehoord,” zegt archeoloog Magnus Stenhols in een reactie op een nieuw onderzoek naar de zogenaamde Godenbeeldjes. Op het Iberisch Schiereiland zijn er duizenden van gevonden: mysterieuze stenen plakkaten die uilen af lijken te beelden. Al jaren staan archeologen paf van deze beeldjes, waar er ondertussen al meer dan 4000 van zijn gevonden. Lang werd er gedacht dat de beeldjes alleen werden gebruikt om uilengoden te aanbidden. De uilen werden echter in te veel verschillende contexten gevonden om een definitief antwoord op de vragen te geven. Begin deze maand kwam er een Spaans onderzoek uit dat zegt het dit definitieve antwoord te hebben gevonden: de uilen werden ook als speelgoed gebruikt.

De 100 onderzochte plaketten waren van leisteen, een relatief makkelijke steen om te bewerken. Juan José Negro, de hoofdonderzoeker, laat op vragen over deze kwestie via de mail weten dat de relatieve simpelheid van de plakkaten en de overeenkomsten met de tekeningen van kinderen. Dit steunt de gedachtegang dat ze door of voor de jonge leden van de gemeenschap zijn gemaakt. Ook vertelde hij eerder aan Live Science dat het hem eigenlijk meteen opviel dat de uilen simpel waren om te maken, ze konden binnen enkele uren worden voltooid, en dat de makers van de beeldjes er duidelijk niet veel tijd en energie in staken. Hij en zijn team lieten 100 kinderen van 4 tot 13 jaar tekeningen van uilen maken en vergeleken deze met 100 de leistenen plaketten. Hieruit kwam als resultaat dat de tekeningen van de kinderen op meerdere vlakken overeenkwamen met de prehistorische plaketten. Daarom trok Juan de conclusie dat deze plaketten ook als speelgoed gebruikt werden, naast een aantal andere functies. Hij stelt dat de uil een vertrouwd gezicht was in de prehistorie en dat hij daarom zo vaak als creatief medium werd gebruikt. Dat was ook zijn tweede hypothese, die luidde: ‘Dit onderwerp komt de laatste tijd wel vaker naar boven. Eerder dit jaar kwam al uit dat waarschijnlijk maar liefst 25% van prehistorische muurschilderingen gemaakt zijn door kinderen bij activiteiten met de groep waar zij in opgroeiden. In mei kwam een Zweeds onderzoek met bevindingen dat kinderen tijdens de Bronstijd vaak dingen met keramiek maakten. En nu, een half jaar later, tonen Spaanse onderzoekers aan dat er blijkbaar wel meer prehistorische kunst door kinderhanden is gemaakt. 

Archeoloog Magnus Stenhols, maar die nu als agent werkt is kritisch. ”Het is moeilijk om voor te stellen dat zo veel kinderen in zo een groot gebied als het Iberisch Schiereiland hetzelfde patroon gebruikten om speelgoed van uilen te maken.” Hij vindt het waarschijnlijker dat het om religieuze symbolen gaat die door volwassenen zijn gemaakt.

Hoi! Ik ben Eline uit Kampen. Ik ben een zeer enthousiaste en onhandige meid met veel interesses met een hekel aan regelmaat. Daarom zit ik ook hier, want er is iedere dag wel wat anders om te doen.

Al van jongs af aan ben ik zeer geïnteresseerd in schrijven en deed ik dat ook regelmatig. Later zou ik graag correspondentiewerk willen doen voor Nederlandse nieuwszenders in Zweden, tenzij ik ineens op een andere passie stuit tijdens deze opleiding natuurlijk.

Geef een reactie

Your email address will not be published.