Bron: pexels

Ontevredenheid over nieuwe kerncentrales in Borssele: ´´het geld kan veel beter geïnvesteerd worden´´

¨ Straks hebben we heel veel geld uitgegeven om pas over 15 jaar CO2 te gaan besparen. Die luxe hebben we niet¨, stelt Gerard Brinkman van actiegroep WISE. Hij heeft het dan over de twee nieuwe kerncentrales die mogelijk in Borssele komen te staan. Volgens de NOS moeten de kerncentrales klaar zijn tegen 2035 en ze moeten 9 tot 13 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie voor hun rekening gaan nemen.  Volgens EPZ is Borssele de beste plek voor de kerncentrales door de voorzieningen die er al zijn. 

Volgens Brinkman zijn er veel betere manieren om met onze energie om te gaan. Neem bijvoorbeeld energiebesparing. ¨ Energiebesparing is beter voor de portemonnee van de mensen en het zet veel minder druk op het systeem¨. Volgens Brinkman zitten er te veel haken en ogen aan de kerncentrales in Borssele en het opwekken van kernenergie in het algemeen zoals de potentiële rampen of het kernafval. Volgens Brinkman is het onacceptabel om de volgende generaties op te schepen met het kernafval van nu. Naast de problemen die kernenergie met zich meebrengt, ondervindt ook de omgeving waar de kerncentrale komt te staan hinder aldus Brinkman.¨ Er zijn allerlei nadelen aan kernenergie die het naar mijn idee een ridicule beslissing maken¨.  

Ook Dirk Bannink van stichting Laka, (landelijk antikernenergie archief) vindt de nieuwe centrales een slecht idee. ¨ De klimaatcrisis is gebaat bij snelheid en efficiëntie op het gebied van geld en als je er zo naar kijkt is kernenergie de slechtste optie¨.  De schatting van de kosten voor de kerncentrales lopen nog uiteen, maar er schijnt zeker 8 miljard euro nodig te zijn om dit plan te kunnen realiseren.  

Brinkman kan wel een paar voordelen noemen aan het opwekken van energie door middel van kernenergie. ¨ Kerncentrales zijn gelegen op een centrale plek, waardoor je op een kleine oppervlakte heel veel energie opwekt. Ook kan een goede kerncentrale voor wel 90% van de tijd aanstaan terwijl zowel zonne-energie als windenergie lastiger op te wekken is¨. Ondanks deze lichtpuntjes is het voor zowel Brinkman als Bannink zonneklaar: die twee kerncentrales moeten er niet komen.  

mijn naam is Frank Kleinheerenbrink en ik ben 19 jaar. Ik zit in de werkplaats van de opleiding jounalistiek en ik vind het leuk om te presenteren. verder heb ik een enorme passie voor auto´s, autosport en sport in het algemeen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.