Biologisch-dynamische landbouw: “Ik denk dat vooral de verhouding met de moeder aarde goed en natuurlijk moet blijven, je moet luisteren naar de natuur.”

Deze afgelopen zomer was de droogte een groot probleem voor Nederland, al helemaal voor de agrarische sector. Toch schijnt het dat niet elke boerderij in Nederland hier last van heeft gehad. Kathinka en Wouter, boer en boerin van boerderij ´t Leeuweriksveld, vertellen over hoe hun boerderij de droogte heeft overleefd.

“De invloed van de droogte viel erg mee.” verteld Wouter, boer van ‘t Leeuweriksveld. “We hebben een waterbron hier op het erf, 50 meter diep, en niemand heeft ons watergebruik geremd.” Deze waterbron ligt aan het erf en hier halen Kathinka en Wouter, de boer en boerin van ‘t Leeuweriksveld, tijdens de zomer vooral hun water weg. Deze bron wordt ook niet gedeeld met collega boeren in de buurt. “De kans is ook klein dat deze bron opraakt, aangezien hij zo diep is.”

Wat is biologisch dynamische landbouw eigenlijk? Volgens de nationale BD verenging is biologische dynamische landbouw een holistische kijk op natuur en het boerderijleven. Kathina verteld over hoe belangrijk ze het vindt dat je als boer luistert naar wat de aarde nodig heeft. “Ik denk dat vooral de verhouding met de moeder aarde goed en natuurlijk moet blijven, je moet luisteren naar de natuur.” De droogte is voor een groot gedeelte van de landbouw van ’t Leeuweriksveld ook juist nodig en het is dus maar net hoe je met de droogte omgaat. Toch weten beide boeren wel dat zonder hun waterbron het lastiger was om de hete zomer door te komen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.