Grote gevolgen voor horecasector door inflatie

ZWOLLE – Duurdere drankjes en korter zitten: dit is een deel van de gevolgen die de inflatie op de horecasector heeft. Horecamedewerker Boris de Vries: “Als ik bestellingen doe, is alles duurder. Wij hebben op bepaalde producten de marge kleiner gemaakt, om het aantrekkelijk te houden.”

ZWOLLE – Duurdere drankjes en korter zitten: dit is een deel van de gevolgen die de inflatie op de horecasector heeft. Horecamedewerker Boris de Vries: “Als ik bestellingen doe, is alles duurder. Wij hebben op bepaalde producten de marge kleiner gemaakt, om het aantrekkelijk te houden.”

Boris de Vries werkt al acht jaar in de horeca: in de keuken, serveren en achter de bar. Sinds mei is hij in dienst bij de Zwolse brasserie Hoofdwacht. Daarvoor heeft Boris de pandemie meegemaakt. Hier heeft hij gezien wat de pandemie met de horecasector heeft gedaan. “Voor de horeca was het gestuntel. Het toonde hoe onvoorbereid de regering is op pandemieën. De horeca is een makkelijke sector om de klap aan uit te delen. Niemand moet verplicht een biertje drinken. De horeca is de plek voor de zelfstandige ondernemer. Dat heeft veel mensen geraakt.”

Na de pandemie ging het een periode goed met de sector, maar de inflatie vandaag de dag helpt niet mee. “Bij elke horecazaak waar je werkt, weet je welke weekenden druk gaan worden. Na de 26e heeft iedereen loon gehad, het is druk. Al die pieken en dalen blijven hetzelfde, alleen zwakken ze wat af. Je merkt dat mensen verstandiger met hun geld omgaan. Alles wordt duurder. Mensen blijven minder lang zitten, fooien zijn minder hoog,” vertelt de medewerker. 

Hoe het de komende tijd zal lopen, is voor Boris nog onduidelijk. “Ik hoop dat de regering gaat ingrijpen en iets meer voor hun eigen volk gaat. Of dat gebeurt niet, dan ga je een grote armoedegrens krijgen.”

Zeg je mode, dan zeg je Marije. Als 21-jarige journalistiekstudent ben ik constant in de weer met mode: hoe het duurzamer kan, de laatste trends, upcycling.. Alles pakt mijn interesse!

Geef een reactie

Your email address will not be published.