Marokkaanse glorie met een donkere rand 

//

Het Marokkaanse elftal wist dinsdag na penalty’s onverwachts te winnen van grootmacht Spanje. De Leeuwen van de Atlas maakten veel vreugde los bij de fans, dit sloeg echter dinsdagavond in de Randstad om tot rellen met vuurwerk. “Wij betreuren heel erg en veroordelen ook dat hulpverleners en politie worden aangevallen,” luidt het statement van het SMN. 

“Politie en justitie moet deze relschoppers en verstoorders van de openbare orde hard aanpakken,” aldus SMN, een samenwerkingsverband dat zich inzet voor een inclusievere samenleving waarin Marokkaanse Nederlandse ‘meetellen’. Het SMN begrijpt ook dat dit niet meehelpt voor het imago van de Marokkanen: “Dan kun je het nog meer gaan wantrouwen als het gaat om polarisatie.” Aankomende zaterdag is Marokko weer actief op het WK en spelen ze in de kwartfinale tegen Portugal.  
De mededeling voor de Marokkaanse jongeren die nu voor onrust hebben gezorgd is dan ook: “Probeer waardig te reageren en gewoon feest te vieren en geen onrust te veroorzaken.”  

Ondanks preventief genomen maatregelen is de situatie in verschillende grote steden alsnog uit de hand gelopen. In Amsterdam moest de ME op het Mercatorplein ingrijpen nadat de sfeer grimmig werd en er met illegaal vuurwerk richting politie werd gegooid. In de steden Den Haag en Rotterdam moest de ME ook optreden. Dit in de Schilderswijk en op het Kruisplein waar honderden mensen zich hadden verzameld om de winst van hun elftal te vieren. Yvette Verboon, woordvoerster Politie Den Haag zegt hierover: “Met de informatie uit de eerdere politie-inzetten en verloop van de viering na de wedstrijd passen we steeds onze voorbereiding aan op de volgende wedstrijd. Het is dus niet altijd van tevoren te zeggen hoe de avond zal verlopen en hoeveel mensen er komen.” In Den Haag zijn er tien aanhoudingen verricht. 

Dat het feest uitliep tot rellen is volgens het SMN dus te betreuren. Er was wel een goede rede om de straat op te gaan voor de Marokkaanse fans. Het sprookje van Marokko wordt dit WK in Qatar namelijk vervolgd nadat Achraf Hakimi op fraaie wijze de beslissende penalty binnen schoot tegen het Spanje van Luis Enrique. Een knappe prestatie voor het elftal van Walid Regragui. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het voetbal dat een Afrikaanse coach de kwartfinales van een wereldkampioenschap heeft bereikt. Marokko is de grote verrassing van dit WK. De Atlasleeuwen eindigden eerste in ‘de poule des doods’, waarin ze het op moesten nemen tegen Kroatië, België en Canada. Met ex-eredivisie speler Hakim Ziyech als uitblinker wisten de Marokkanen te winnen van de Belgen en de Canadezen om zo door te gaan naar de achtste finales. Hierin werd dus gewonnen van ‘La Selección’ zoals de bijnaam van de Spanjaarden luidt. Zaterdag neemt Marokko het om 16:00 op tegen een Portugal in bloedvorm.  

Aangenaam, Julian. Een 18 jarige Groninger. Met journalistieke innovatie als doel hou ik er van om verdiepende en uitgebreide artikelen/reportages te maken. Daarnaast uit ik mijn liefde voor voetbal in een podcast: Uitgespeeld.

Geef een reactie

Your email address will not be published.