Studentenwoning vinden is steeds moeilijker, wachttijden lopen op tot 7 jaar 

Studenten hebben het steeds moeilijker met het vinden van woningen. Veel studenten besluiten hierdoor thuis te blijven wonen. Kenniscentrum Studentenhuisvesting Kenses geeft aan dat in het jaar 2023, 56% van de studenten nog thuis woont in 2014 was dat nog maar 46%.  

Jolan de Bie van Kences zegt in een rapport dat het feit dat steeds minder studenten op kamers gaan slecht nieuws is. Uitwonend zijn draagt bij aan de sociaal emotionele ontwikkeling van jongeren. 

De wachttijden zijn niet in elke studentenstad gelijk. Dit blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Waar je in Zwolle voor een kamer ruim anderhalf jaar wacht, moet je in Leiden gemiddeld zes jaar wachten.  

De grootste reden voor studenten om niet meer op kamers te gaan is de betaalbaarheid, 48% geven aan dat de woningen te duur zijn. 

‘Je moet maar net geluk hebben’ zegt David. Ook hij was voor zijn studie lange tijd op zoek naar een kamer. Voordat hij zijn eigen kamer kon vinden sliep David op de bank van een vriend die ook in Leeuwarden studeerde. Aanvullende eisen van een huisbaas kunnen een extra drempel zijn, maar ook gunstig uitpakken zegt David. ‘Als het pand vol zit met kennissen en vrienden is dat aantrekkelijker voor een huisbaas.’ David is via een van zijn medestudenten voorgedragen aan de huisbaas en is zo aan zijn kamer gekomen.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Meer aandacht nodig voor de palliatieve zorg

Next Story

Geen dove kinderen in de klas, toch les in gebarentaal

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop