Bron: Sabine van Erp, Pixabay

Meer aandacht nodig voor de palliatieve zorg

Vandaag, 14 oktober, is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Veel gezondheidsinstellingen, thuiszorgorganisaties en hospices organiseren deze dag activiteiten om palliatieve zorg meer onder de aandacht te krijgen.  

Palliatieve zorg is in tegenstelling tot de reguliere zorg er niet op gericht om de ziekte zelf te bestrijden, maar om de het leven met de ziekte zo dragelijk mogelijk te maken. Deze zorg wordt aangeboden als er geen genezing van de ziekte meer mogelijk is. Daaronder valt naast pijn- en symptoombestrijding ook psychologische hulp. 

Prof. dr. An Reyners van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weet veel over palliatieve zorg. Ze vertelt dat de kennis over de palliatieve zorg de afgelopen jaren is toegenomen, maar dat het nog te vaak alleen maar wordt geassocieerd met de laatste levensfase. “Palliatieve zorg is meer dan dat. De zorg begint idealiter zo vroeg mogelijk. Vaak zelfs al als de ziektegerichte behandelingen nog bezig zijn.” Deze dag zou dus moeten bijdragen aan een completer beeld ervan.  

Nieuwe opleiding 

Goed nieuws is dat er een nieuwe post-HBO-opleiding Palliatieve Zorg komt. Deze zal vanaf februari te volgen zijn in Zwolle, meldt de Tubantia. Hogeschool Windesheim, Hogeschool Viaa en Carend bieden deze opleiding samen aan, omdat ze geloven dat er behoefte is aan zorgverleners die zich hebben doorontwikkeld en gespecialiseerd in de palliatieve zorg. Carend is een organisatie die zichzelf het ook doel heeft gesteld om de kennis rondom dit thema te vergroten. Overigens is Carend niet de enige aanbieder van zo’n opleiding.

Maud Renzenbrink

Hi! Ik ben Maud en ik ben 20 jaar. Ik kom uit Groningen en mijn interesses liggen vooral bij politiek en cultuur, in het bijzonder theater en film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Femicide in Nederland onderbelicht: ”We hebben een beetje een vertekend beeld van onszelf” 

Next Story

Studentenwoning vinden is steeds moeilijker, wachttijden lopen op tot 7 jaar 

Latest from Zorg & Welzijn

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop