Publiekscampagne: anoniem lachgascilinders inleveren

“We vinden ze overal” zegt NVRD. De Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten, oftewel de NVRD, voert een publiekscampagne in samenwerking met Vereniging Afvalbedrijven. De campagne is bedoeld om het weggooien van lege lachgascilinders in het afval en openbare ruimte tegen te gaan.

De cilinders zijn drukhouders en kunnen ontploffen. Op sommige plekken in het land heeft dit al tot ernstige ongelukken geleid en veel schade, die inmiddels tot zeker 30 miljoen oploopt volgens Omrin, een afvalverwerkingsbedrijf in Noord-Nederland. “Het is wel heel toevallig dat sinds 1 januari dit jaar er geen statiegeld meer zit op die cilinders en dat we dus sinds 1 januari dit jaar de cilinders veelvuldig vinden in de stromen waar ze niet thuishoren”, zegt Suzie van de Pas, woordvoerder en hoofdredacteur van de NVRD. Sinds 2023 staat lachgas op lijst II van de Opiumwet en worden er maandelijks tienduizenden lege en halflege lachgascilinders in de openbare ruimte en in het afval teruggevonden.

Om dit tegen te gaan besloot de branche de deuren van haar milieustraten te openen. De kernboodschap van de campagne is: ‘Gooi niet weg… lever ‘m veilig in’. “We richten ons op jongvolwassenen, want met name jongeren gebruiken lachgas”, zegt de NVRD.

Vanaf 1 september 2023 kunnen lege lachgascilinders ingeleverd worden bij alle milieustraten in Nederland. “Wanneer je de cilinder in wil leveren, is dit anoniem en worden er geen vragen gesteld. Ook kan je bij de milieustraat een melding doorgeven van een cilinder die je gevonden hebt, dan halen zij de cilinder op. Ook dit is anoniem en zonder vragen”, aldus Peter Bouman, assetbeheerder afval en grondstoffen van de gemeente Eemsdelta.

“We hopen dat mensen de campagne zien en dan hun gedrag wijzigen en die cilinders naar de milieustraat brengen voor zolang dat de beste plek is”, zegt Suzie van de Pas. Officieel is een volle cilinder drugsafval, maar de lege cilinders kunnen wel ingenomen worden, hier is namelijk een vrijstelling voor gegeven van het ministerie. Voor de NVRD is dit geen lange termijn oplossing, zo zegt Suzie van de Pas: “Het vraagt ontzettend veel capaciteit, het kost veel geld, de opslag op de milieustraat die op den duur ook vol is. Dus het is een oplossing voor nu, maar geen droomoplossing”. Een oplossing voor langer termijn ligt er nog niet. Sinds februari dit jaar is de NVRD wel hierover in gesprek met diversie ministeries, maar daar lijkt nog geen uitsluitsel uit te komen. De NVRD geeft zelf aan het herinvoeren van het statiegeldsysteem als oplossing te zien, zo zegt Suzie van de Pas: “Eerder zat er zo’n 30 euro statiegeld op zo’n fles, dus beweegt natuurlijk ook wel om hem in te leveren.” Daarnaast ook een goede Europese samenwerking rondom de lachgasproblematiek.

“Het effect van de campagne hebben we nog niet kunnen meten, omdat deze momenteel nog loopt”, volgens Suzie van de Pas. De campagne loopt in eerste instantie in ieder geval tot en met half december 2023, daarna gaan zij kijken of de campagne verlengt kan worden aan de hand van hoeveel het heeft opgebracht.

Isa Veldman

Mijn interesses zijn de onderwerpen misdaad, psychologie, cultuur, archeologie/geschiedenis en theologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

NK Flipperen een groot succes 

Next Story

Een burn-out door overspanning en stress

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop