NK Flipperen een groot succes 

Op 18 en 19 november is het NK-Flipperen georganiseerd in Veldhoven. In drie hallen vol met flipperkasten konden de deelnemers en bezoekers spelen, met als pronkstuk de Elton John flipperkast met een waarde van 20.000 euro. ”Het was een spannende wedstrijd” vertelt Jim Jansen van de Nederlandse Flippervereniging (NFV). Uiteindelijk won de Nederlandse John van der Wulp en ging hij er vandoor met de hoofdprijs van 450 euro.  

Ondanks de titel ‘Nederlands Kampioenschap’ konden alle nationaliteiten meedoen. Van Australië tot Amerika, de flipperfanaten kwamen uit alle uithoeken van de wereld. Tijdens het flipperweekend kwamen ruim 1000 mensen langs, 250 van hen waren ook deelnemers van het NK. Tijdens het NK werd er in poules van tien mensen gespeeld. De beste van de poule ging door en speelde tegen elkaar op een van de 250 flipperkasten die beschikbaar waren gesteld. Sommige flipperkasten hebben een leeftijd van 70 jaar. Na een spannende finale won uiteindelijk de 49e-jarige John uit Hendrik-Ido-Ambacht.  

Dat flipperen nu opeens veel bekender wordt, komt grotendeels door de coronapandemie vertellen John en Jim. ”Mensen hadden tijd over, en pakten hun oude hobby’s weer op. De hype van het thuisflipperen is toen weer begonnen” zegt Jim. ”Nu ga ik graag nog met mijn zoon naar arcades om te flipperen”. Hoewel Jim graag naar arcades gaat heeft John thuis acht flipperkasten staan. ”Ik begon in voetbalkantines, maar nu heb ik een paar machines thuis staan. In mijn garage staat een heuse gameroom”.  

Toch denken veel mensen bij flipperen aan een hobby voor een man die op leeftijd is, dit is de laatste tijd veranderd. Bij de NFV sluiten steeds meer jongeren aan en ook vrouwen. John van der Wulp: ”Ik heb zelfs een 10-jarig meisje als tegenstander gehad, ze kwam uit Hongarije. Nu heeft haar vader ook een Flippermuseum in Boedapest, dus haar is het met de paplepel ingegoten”. Ook Jim Jansen vertelt dat er steeds meer diversiteit komt bij de grootste flipper vereniging van de wereld. ”Er hebben nog nooit zoveel vrouwen en kinderen zich aangemeld. Ondanks dat willen wij graag nog meer diversiteit in de vereniging, iedereen is welkom!”  

Isa Schokkin

Hallo! Ik ben Isa. Mijn interesses liggen bij cultuur, muziek en diversiteit. Gelijkwaardigheid is de belangrijkste norm voor mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Wat zou ik eens worden?

Next Story

Publiekscampagne: anoniem lachgascilinders inleveren

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop