Plan statiegeld op plastic flesjes in Nederland werpt zijn vruchten af, ´de meerderheid van de flesjes die ik vind heeft geen statiegeld´

/

In Juli 2021 werd er ook op kleine flesjes statiegeld gezet. Dit is nu bijna een half jaar geleden. Volgens een steekproef van Statiegeld Nederland werd toen ruim 80% van alle plastic flessen (groot en klein) ingeleverd voor statiegeld. Het doel is om aan het einde van dit jaar daar 90 % van te maken. Maar hoe staat het daar nu mee? 

´In mijn onderzoek vond ik dat er op plastic flesjes met statiegeld een afname had plaatsgevonden van 76%´. Dit zei Dirk Groot die nu al zeker 6 jaar onderzoek doet naar zwerfafval. Met de afname bedoelt Groot het aantal flesjes die hij vindt per afgelegde/strekkende meter. Het gaat dus best goed met het inleveren van de flesjes voor statiegeld. Er zijn echter nog wel problemen met sommige andere flesjes, zoals de glazen bierflesjes die geen statiegeld opleveren. ´slecht verhaal´ aldus Groot.  

Groot denkt niet dat de 90% gehaald gaat worden, ´er is een te groot deel van de flesjes waar geen statiegeld op zit´. Hij is een voorstander van meer statiegeld op meer producten om vervuiling van de aarde tegen te gaan en om te zorgen dat minder mensen hun afval op straat zullen gooien. ´Het beste is om statiegeld te vragen voor al de harde verpakkingen die een deksel of een dop hebben´. 

mijn naam is Frank Kleinheerenbrink en ik ben 19 jaar. Ik zit in de werkplaats van de opleiding jounalistiek en ik vind het leuk om te presenteren. verder heb ik een enorme passie voor auto´s, autosport en sport in het algemeen.

Geef een reactie

Your email address will not be published.