Femicide in Nederland onderbelicht: ”We hebben een beetje een vertekend beeld van onszelf” 

Iedere acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is. Schrikbarende cijfers, vindt schrijver, kunstenares en feministe Tessel ten Zweege. Eind november brengt zij daarom een boek uit om femicide onder aandacht te brengen: ”Dit boek komt voor een groot deel voort uit mijn frustratie over hoe weinig er in Nederland wordt gesproken over femicide.”  

In tegenstelling tot landen als Turkije, Spanje en Bosnië, waar demonstraties tegen femicide plaatsvinden, blijft Nederland opvallend stil over dit probleem. Toch is elke acht dagen een vrouw in Nederland slachtoffer. Ten Zweege denkt dat dit ligt aan het zelfbeeld van Nederland: ”Ik ben van mening dat Nederland een beetje een vertekend beeld heeft van zichzelf. We zien onszelf graag als een tolerant, progressief en gendergelijk land – eentje waarin geweld tegen vrouwen weinig voor zou komen. Als het wel gebeurt, dan noemen we dat snel een privéprobleem, een conflict achter de voordeur, in plaats van te erkennen dat dit een structureel probleem is dat op systematische basis voorkomt .” 

Ten Zweege hoopt dat er meer preventieve maatregelingen zullen worden genomen om femicide te bestrijden. Organisaties zoals Act4Respect en Emancipator, die zich inzetten om de nieuwe generatie te onderwijzen over relaties, genderrollen, veiligheid en respectvolle seks zouden hier volgens de schrijver een grote bijdrage aan kunnen leveren. Het probleem is echter dat deze organisaties vaak kampen met een tekort aan mensen. Ook subsidieert de Nederlandse overheid de organisaties niet duurzaam. De schrijver hoopt dan ook dat er in de toekomst meer geld vrijgemaakt wordt voor vrouwenemancipatie en vergelijkbare initiatieven om femicide tegen te gaan.  

Famke Schirm

Hoi, mijn naam is Famke Schirm. Mijn passie ligt in het ontdekken van onderwerpen die vaak over het hoofd worden gezien maar wel maatschappelijk relevant zijn. Met behulp van journalistiek wil ik deze onderwerpen onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Toename daklozen zorgelijk: ”Veel werken gewoon” 

Next Story

Meer aandacht nodig voor de palliatieve zorg

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop