Toename daklozen zorgelijk: ”Veel werken gewoon” 

Het aantal daklozen en de diversiteit daarvan neemt fors toe in Nederland. Maria van den Muijsenbergh, voorzitter van de Nederlandse Straatdoktersgroep, uit haar zorgen over dit probleem: ”De toename van het aantal daklozen zien we enorm terug in onze spreekuren. Ook veel mensen die een baan hebben raken dakloos”. 

De stijging van het aantal daklozen wordt vooral toegeschreven aan de stijgende kosten van levensonderhoud en moeilijk te vinden huisvesting. De kosten van levensonderhoud stegen volgens het Centraal Bureau van Statistiek in 2022 met 10% vergeleken met 2021, terwijl huurprijzen in 2022 gemiddeld met 3% zijn gestegen. ”Je ziet nu een timmerman die als ZZP’er werkt en prima verdient zonder een dak boven zijn hoofd, omdat hij na zijn scheiding geen betaalbaar huis kon vinden”, aldus van den Muijsenbergh.  

Naast ZZP’ers en werkloze arbeidsmigranten, signaleert de voorzitter ook een groei in het aantal vrouwen met kinderen die op straat belanden: ”Kinderen lopen dan de kans van de moeder te worden afgenomen, terwijl de moeder wel gewoon goed voor het kind kan zorgen. Dit is uiterst verdrietig voor zowel de moeder als het kind.” 

De voorzitter pleit dringend voor creatieve oplossingen, zoals containerwoningen en het hergebruik van leegstaande kantoorpanden om het tekort aan huisvesting aan te pakken. Ook benadrukt van den Muijsenbergh het belang van het “Housing-First” principe, waarbij het vinden van een woning de eerste stap is om andere problemen die tot dakloosheid hebben geleid, aan te pakken.  

Van den Muijsenbergh onderstreept tevens de cruciale rol van de overheid bij het aanpakken van deze crisis en roept op tot meer bestaanszekerheid, het vereenvoudigen van regels en het beschikbaar maken van voldoende huisvesting. ”Een huis is echt het allereerste wat geregeld moet worden en dat ontbreekt op dit moment heel erg.” 

Famke Schirm

Hoi, mijn naam is Famke Schirm. Mijn passie ligt in het ontdekken van onderwerpen die vaak over het hoofd worden gezien maar wel maatschappelijk relevant zijn. Met behulp van journalistiek wil ik deze onderwerpen onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Die avond

Next Story

Femicide in Nederland onderbelicht: ”We hebben een beetje een vertekend beeld van onszelf” 

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop