Agressie bij zorglocaties zorgt voor afname vaste werknemers

Werknemers in de zorg hebben vaak last van agressie tijdens hun werk. Vooral fysieke agressie komt voor op IBB locaties. G. Dobber is zorgmedewerker bij locatie De Gravenallee in Denekamp. ‘Ik werk op een hoog alert locatie, daar wonen mensen die naast hun verstandelijke beperking ook veel gedrag laten zien dat moeilijk verstaanbaar is.’

De toegenomen agressie is een probleem, 16% van zorgmedewerkers is aan het overwegen om uit de zorgsector te stappen. Er is al een tijd een tekort aan zorgmedewerkers, ook G. Dobber merkt dit op. ‘Er zijn veel wisselingen in het personeel op de groep, dit komt onder andere omdat veel bewoners gedrag laten zien wat moeilijk verstaanbaar is.’ zegt ze.

De agressie uit zich op verschillende manieren; kopjes op eigen hoofd slaan, krabben, deuren en bekers gooien en soms gaat het ook zo ver dat de begeleiding wordt getrapt of geslagen. Vaak komt dit gedrag door lichamelijke klachten van bewoners, of incidenten met andere bewoners waar ze zich niet goed konden uitten.

Door het lage denkniveau van bewoners kan er niet altijd direct wat gedaan worden aan de agressie. Er zijn procedures die doorlopen worden na een incident, maar bij woongroepen met een laag niveau wordt er vooral gekeken naar wat de medewerkers kunnen doen om het agressieve gedrag te voorkomen.

Er is al meer begrip voor agressie op woongroepen, toch is er nog ruimte voor verbetering. ‘Elke locatie pakt een incident anders aan, we zijn in ieder geval op de goede weg.’ zegt G. Dobber. Het gesprek aangaan blijft belangrijk, met gedragsdeskundigen, collega’s en mogelijk familieleden.

Nicole Aldenkamp

Hoi, ik ben Nicole en ik ben 18 jaar. Ik heb een brede interesse in verschillende nieuwsonderwerpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Snackbar review Snack-Resto Woldplein

Next Story

Universiteit en depressie is een moeilijke combinatie, daarom koos Andrea voor het MBO

Latest from Zorg & Welzijn

Go toTop