Werknemers in de zorg hebben vaak last van agressie tijdens hun werk. Vooral op IBB locaties, waar mensen met een zware beperking wonen, komt agressie voor. Gabriële Dobber is zorgmedewerker bij locatie De Gravenallee in Denekamp en merkt het in haar team. ‘Ik werk op een hoog alert locatie, daar wonen mensen die naast hun verstandelijke beperking ook veel gedrag laten zien dat moeilijk verstaanbaar is.’
De toegenomen agressie is een probleem, want 16% van zorgmedewerkers is aan het overwegen om uit de zorgsector te stappen. Er is al een tijd een tekort aan zorgmedewerkers, ook Gabriële Dobber merkt dit op. ‘Er zijn veel wisselingen in het personeel op de groep, dit komt onder andere omdat veel bewoners gedrag laten zien wat moeilijk verstaanbaar is’, zegt ze.
De agressie uit zich op verschillende manieren; kopjes op eigen hoofd slaan, krabben, met deuren en bekers gooien en soms gaat het ook zo ver dat de begeleiding wordt getrapt of geslagen. Vaak komt dit gedrag door lichamelijke klachten van bewoners, of incidenten met andere bewoners waar ze zich niet goed konden uitten.
Door het lage denkniveau van bewoners kan er niet altijd direct wat gedaan worden aan de agressie. Er zijn procedures die doorlopen worden na een incident, maar bij woongroepen met een laag niveau wordt er vooral gekeken naar wat de medewerkers kunnen doen om het agressieve gedrag te voorkomen.
Ook al is er al meer begrip voor agressie op woongroepen, toch is er volgens Dobber nog ruimte voor verbetering. ‘Elke locatie pakt een incident anders aan, we zijn in ieder geval op de goede weg.’ Het gesprek aangaan blijft volgens haar belangrijk, met gedragsdeskundigen, collega’s en mogelijk familieleden.