Boekpresentatie ‘Altijd 17’

In gesprek met auteur Wouter de Koning en ervaringsdeskundige Alies Busstra over het belang van suïcidepreventie

‘Lang, lang geleden zat een wat slungelige jongen bovenaan de trap in een middelbare school. Het was een warme zomerdag. Om precies te zijn zat hij op de een-na-laatste traptrede. Niemand liep langs, want het laatste uur was allang afgelopen.’ 

Zittend op die trap, twijfelde de jongen. Moest hij toch niet iets doen? Hij wist precies wat hij zou zeggen als hij de lerarenkamer in zou lopen: ‘Lisa zit in de leerlingenruimte en wil zichzelf ophangen.’ Maar hij deed niets. Ten eerste had hij beloofd deze keer niets te doen. Daarnaast gunde hij haar een wereld zonder pijn en angst: daar verlangde hij zelf ook naar.

In het boek Altijd 17 kijkt Wouter de Koning, de slungelige jongen uit dit fragment, terug naar dit levens bepalende moment uit zijn middelbare schoolperiode. Maar hij kijkt ook vooruit naar de toekomst die er wel degelijk is. ‘Zelfmoord kan nooit een oplossing zijn. Door er met elkaar over te praten kunnen we als maatschappij mensen helpen die vastlopen en geen uitweg meer zien.’

Samen met Alies Busstra, ervaringsdeskundige en betrokken bij projecten op het gebied van suïcidepreventie, gaat Wouter de Koning met studenten van De Werkplaats in gesprek. Over zijn boek Altijd 17 en over de hoop en handvaten die hij en Alies ons kunnen geven.

Bekijk hier het gesprek:

In Altijd 17 boek legt de jongen, nu volwassen, aan het meisje uit wat er daarna gebeurde. En durft hij meer te vertellen dan toen. Terugkijkend ziet hij hoe angst zijn leven bepaalde. Hij constateert dat het leven anders uitpakte dan verwacht. Beter.

Een requiem voor een meisje dat altijd 17 blijft, een inkijk in de gesloten wereld van suïcide en een verhaal om te delen.

Altijd 17 wordt uitgegeven door Boven Peil en is daar te bestellen.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Lerarentekort: wat is de oorzaak?

Next Story

Oranje uitzending De Werkplaats

Latest from Featured

Radio uitzending 18 oktober

Kijk hier onze radio uitzending terug. Met het laatste nieuws, verslaggevers live op locatie en gast Sanne ter Heide over toegankelijk Zwolle
Go toTop