Radioloog Ritse Mann: “Alternatieven voor borstkankeronderzoek hebben voor- en nadelen” 

De drempel voor deelname aan bevolkingsonderzoek naar borstkanker, blijkt voor 27% van de vrouwen nog te hoog te liggen. Een van de oorzaken is dat de mammografie te veel pijn doet. Ritse Mann, radiologist van zowel het RadboudUMC als het Nederlandse kankerinstituut, denkt dat er oplossingen zijn omdat er gewerkt wordt aan alternatieve manieren van onderzoek. “Een techniek als de mama-ct is minder pijnlijk en geeft de helft van de kanker gevallen weer”.  

Eind van het jaar wil de Tweede Kamer op zoek gaan naar alternatieven voor borstkankeronderzoek. De verschillende alternatieven hebben echter voor- en nadelen aldus Mann: “Technieken waarbij je contrastmiddel toevoegt, zijn door de bocht genomen, beter dan wanneer je het contrast niet toevoegt. Het nadeel is wel dat contrast toegediend moet worden door middel van prikken in de elleboog. Hierdoor is er kans op een allergische reactie”. 

  
De echografie zou volgens Ritse Mann een alternatief kunnen zijn, doordat er geen compressie en röntgenstraling bij wordt gebruikt. Hij vindt dat de echografie net zo goed is als de mammografie. Samen geven ze 50% meer kans om kanker op te sporen. Zo sporen de echografie en mammografie samen 3 op de 1000 kankergevallen op. Het enige nadeel van de echografie is dat niet dezelfde soort onderzoeken gedaan zijn, zoals bij de mammografie. Als de artsen daadwerkelijk iets vinden wordt er alsnog een biopt gemaakt om te kijken of het goed- of kwaadaardig is. 

 
Er zijn betere alternatieven in de maak, die bijvoorbeeld gebruik maken van optoakoestiek. Daarbij worden door middel van licht en geluid afwijkingen gevonden. Deze alternatieven zijn volgens Ritse Mann helaas nog niet genoeg getest om in de praktijk goed toe te passen. 

Franka Nio Kuijpers

Hi! Mijn naam is Franka Nio, een enthousiaste schrijver van de Werkplaats. Ik schrijf het liefst over maatschappelijke en politieke kwesties, maar andere onderwerpen interesseren mij evenveel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

De ‘oale groond’ is tegenwoordig ver te zoeken volgens fotograaf Toon Koehorst

Next Story

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar maken zich zorgen over hun financiële toekomst.

Latest from Zorg & Welzijn

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop