De ‘oale groond’ is tegenwoordig ver te zoeken volgens fotograaf Toon Koehorst

Met de tentoonstelling Van wie is het (platte)land in het Rijksmuseum Twenthe snijden vier kunstenaars een actueel thema aan in de politiek, de landbouw. Fotograaf Toon Koehorst laat in een serie van foto’s de ontwikkeling van de oude romantische boerderij tot aan de hedendaagse inventieve boerenindustrie zien. Verder kaart hij aan dat de Nederlandse landbouw een andere weg is ingeslagen wat leidt tot toenemende winsten maar ook tot een bijkomende extra milieu-uitstoot. “Het is indrukwekkend hoe hij een maatschappelijke kwestie verbeeldt aan de hand van treffende foto’s” verteld bezoeker Patrick Jansen.

Sinds de tweede wereldoorlog is Nederland een van de koplopers geworden op het gebied van technologische ontwikkelingen in de landbouw. Met de fotoserie ‘substraat’ wil Koehorst de ode aan de ontwikkeling van de industriële landbouw laten zien, maar ook wil hij laten zien dat de ouderwetse boer en zijn ‘oale groond’ steeds moeilijker te vinden zijn. Foto’s van kassen met inventieve ‘subtraat’ bodems beelden de inventiviteit van de hedendaagse landbouw uit. Deze kunstmatige bodems in kassen bestaan uit piepschuimbodems en stroken plastic gevuld met mineralen en voedingstoffen.

De zogeheten publieksmanifestatie ‘Van wie is het (platte)land’ is tot en met 28 januari 2024 te zien in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. De manifestatie is opgedeeld in drie aparte tentoonstellingen. Verder doen vier door het museum uitgenodigde kunstenaars onderzoek over onderwerpen in omliggende gebieden met betrekking tot het verlies van biodiversiteit, stikstofcrisis, droogte, enzovoort.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

“Er is geen optie om te zeggen: ik doe het niet”, jonge acteurs worstelen nog steeds met grenzen aangeven

Next Story

Radioloog Ritse Mann: “Alternatieven voor borstkankeronderzoek hebben voor- en nadelen” 

Latest from Media & Cultuur

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik
Go toTop