Verzekeraars stoppen met de restitutiepolis, geen vrije keuze meer voor wijkverpleging en ggz

De restitutiepolis is al jaren op zijn retour en vanaf komend jaar stoppen de drie verzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Stad Holland ook met het aanbieden van de polis. Bij een restitutiepolis kunnen klanten zelf kiezen naar welke zorgaanbieder ze gaan. Een verzekeraar vergoed dan de zorg volledig, ook als ze geen contract hebben met de zorgaanbieder. “Of het nou gaat om ziekenhuizen, wijkverpleging of ggz, die dynamiek is overal anders. Maar het is aan ons om ervoor te zorgen dat er genoeg gecontracteerd aanbod is”, zegt een woordvoerder van CZ over het besluit te stoppen met de restitutiepolis.  

Door het stoppen met de restitutiepolis hebben klanten ook geen vrije keuze meer voor wijkverpleging en ggz-zorg. “We zien dat de kosten binnen de restitutiepolis bij wijkverpleging en ggz-zorg zo toenemen dat het eigenlijk niet houdbaar is. Dat zou betekenen dat iedereen met zo’n polis heel veel zou moeten betalen”, aldus CZ. “We kijken hoe we in de zorg samen met heel veel aanbieders noodzakelijke veranderingen kunnen inzetten om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden. Dat schuurt ook wel met de restitutiepolis en de manier waarop verzekerden daaruit kunnen kiezen.”  

In Nederland maken ruim een half miljoen mensen gebruik van wijkverpleging. Zeker 3 miljoen mensen hebben te maken met een psychische aandoening. Jongvolwassenen en studenten zijn de grootste groep die kampt met deze problemen. Uit recente cijfers blijkt dat ruim 84.000 mensen wachten op een aanmeldgesprek of een behandeling in de ggz.  

Patiënten kunnen problemen ondervinden door dat verzekeraars stoppen met het aanbieden van de restitutiepolis. Doordat niet alle zorg meer volledig wordt vergoed kunnen patiënten komen te zitten met hoge rekeningen. Tijmen Hendriksen van Patiëntenfederatie Nederland ziet dat gebeuren. “De grootste problemen die kunnen ontstaan zijn dat patiënten al heel lang bij een bepaalde zorgaanbieder zorg afnemen en dat vergoed krijgen omdat ze een restitutiepolis hebben. Die vergoeding krijgen ze nu niet meer omdat ze geen restitutiepolis meer kunnen hebben en dat zal voor hoge kosten gaan zorgen.” Een voorbeeld van een groep patiënten waar dit vaak voorkomt is volgens Hendriksen de groep patiënten met een bijzondere spierziekte die wijkverpleging nodig hebben. “Spierziektes zijn vaak zo specifiek dat niet alle aanbieders die vorm van zorg kunnen leveren. Die zijn afhankelijk van één specifieke aanbieder en als die nu niet vergoed wordt hebben ze een groot probleem.” 

Als de restitutiepolis stopt hebben patiënten nog maar een kleinere groep zorgaanbieders waar ze uit kunnen kiezen. “Voor patiënten is er weinig inzicht in welke zorgaanbieder goed is en welke niet of welke specifieke kwaliteiten die zorgaanbieder heeft. Als je geen restitutiepolis meer hebt en je moet kiezen tussen een bepaald aantal aanbieders in je regio, dat zijn bijvoorbeeld 20 zorgaanbieders waar je uit kan kiezen. Het is heel moeilijk kiezen als je niet weet waar een zorgaanbieder precies goed in is en waar deze wel of niet van op de hoogte is”, aldus Tijmen Hendriksen. 

Verzekeraars bieden wel een overgangsregeling aan. Zo krijgen klanten die dit jaar een restitutiepolis hebben en gestart zijn met een behandeling nog alles vergoed. Vanaf 2025 komt ook daar een eind aan. “De mensen die nu gebruik maken van een restitutiepolis hebben een brief gekregen, waarin we uitleggen wat de verandering voor hen betekend. Voor heel veel zorg blijft het zoals het nu is. Het gaat eigenlijk alleen om wijkverpleging en GGZ, als ze daar nu al in zorg zijn zou er volgend jaar niets veranderen”, Aldus CZ.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Schrijven in de trein

Sportschooltas naast prullenbak
Next Story

Gratis tas tegen een hoge prijs 

Latest from Binnenland

Studie stress op Windesheim

Vandaag staan we in de christelijke hoge school Windesheim. Studenten communicatie zijn een campagne gestart tegen studiestress. Door hun persoonlijke ervaringen en omgeving zijn

Het leven met hoop en hart 

Een storm, zoals je die alleen nog maar in de Lage Landen aantreft, woedde op een nacht over een bos. Felle bliksemschichten sloegen lukraak
Go toTop