Mbo’ers verlaten massaal opleiding

In het schooljaar 2021/2022 hebben ruim 35.000 leerlingen hun opleiding vroegtijdig verlaten, ze worden ook wel zogenoemde schoolverlaters genoemd. Van deze schoolverlaters bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) ruim 28.000 afkomstig te zijn vanaf het mbo. Vier op de vijf mbo’er verlaatte in deze periode de opleiding. Onderwijsminister Dijkgraaf lanceerde daarom eerder dit jaar een plan om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

Sinds 2016 lopen de cijfers van het aantal schoolverlaters op, ondanks een wereldwijde pandemie. Tijdens de coronaperiode werden de toets normen versoepeld en werd er minder streng gecontroleerd of de studenten het aantal studiepunten hadden behaald. Toch bleef de lijn met schoolverlaters stijgen. Ten opzichte van het schooljaar 2018/2019 zijn er ruim 12% meer schoolverlaters.  Een schoolverlater is iemand tussen de 12 en 23 jaar die zijn of haar startkwalificatie wil behalen. Een startkwalificatie is een behaald mbo-2 diploma, havodiploma of een vwo-diploma.  

Helen Uijlenbroek is ondersteuningscoördinator bij Aeres mbo in Nijkerk.  Zij geeft aan dat de startkwalificatie oneerlijk is voor zowel de studenten als de docenten. ”De wetgeving is moeilijk. Studenten willen graag een startkwalificatie zodat zij aan het werk kunnen, maar voor sommigen is het lastig om deze te behalen. Studenten stoppen namelijk niet zomaar met hun opleiding”.  Vaak stoppen leerlingen om persoonlijke redenen. Ook op het Aeres komt het voor dat studenten stoppen met de opleiding, ondanks dat Aeres een zorggerichte school is. Het is lastig om deze leerlingen tegen te houden. De ‘toekomstige’ schoolverlaters laten merken dat zij om welke reden dan ook weg willen, dit uit zich in gedemotiveerd gedrag. Ondanks hun gedrag probeert Aeres er alles aan te doen om te helpen. ”Wij bieden goede begeleiding, we houden als het nodig is je hand vast”.

Isa Schokkin

Hallo! Ik ben Isa. Mijn interesses liggen bij cultuur, muziek en diversiteit. Gelijkwaardigheid is de belangrijkste norm voor mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Kritiek op gemeente Zwolle over komst statushouders

Next Story

Breekjaar, een begeleid tussenjaar waarin je jezelf ontdekt 

Latest from Binnenland

Verbonden door missies

Stapvoets lopen de twee veteranen voor mij op elkaar af. Nou ja, lopen? Beide mannen hebben inmiddels de ondersteuning van een rollator nodig om

Studie stress op Windesheim

Vandaag staan we in de christelijke hoge school Windesheim. Studenten communicatie zijn een campagne gestart tegen studiestress. Door hun persoonlijke ervaringen en omgeving zijn
Go toTop