Studenten gaan steeds minder op kamers: “Er is een tekort aan studentenwoningen”, bevestigd de SSH 

Door: Nora Stemerding 
Het nieuwe studiejaar is begonnen en steeds minder studenten kunnen op kamers. Op dit moment kan 20% van de studenten geen kamer vinden. Vooral in studentensteden is dit een groot probleem. Er wordt verwacht dat het landelijke tekort tot 2029/2030 verder stijgt naar 44.800, blijkt uit het jaarverslag van 2022 van DUWO, een organisatie voor studentenhuisvesting in de Randstad. 

In 2015-2016 woonden 53% van de studenten op kamers. Dit jaar wonen 44% van de studenten uit huis. Deze cijfers komen uit de Landelijke Monitor studentenhuisvesting 2023, gepubliceerd door Kences. Hubert van de Wall, register makelaar en register taxateur bij de gemeente Amersfoort, ziet een trend: “De afgelopen 8 jaar zie je de verandering dat studenten langer thuis blijven wonen bij hun ouders.”  

Studentenhuisvestingen SSH en DUWO zien het probleem en werken aan een oplossing. Een medewerker van DUWO ziet dit probleem ook: “We doen zoveel mogelijk door woningen te restaureren en nieuwe woningen te bouwen.”  Dit lost het probleem voor studenten nog niet op. Hubert van de Wall zegt hierover: “De schaarste is er voor iedereen, dus ook voor de student. Onze overheid zet onvoldoende druk op het bouwen van nieuwe woningen. Als we dit probleem willen oplossen zijn we 15 jaar verder.” 
 
Steeds minder studenten kunnen op kamers. Sinds acht jaar wonen minder studenten op kamers, door het tekort aan woningen. Studentenhuisvestingen werken aan het probleem, maar de schaarste blijft.  

Nora Stemerding

Mijn naam is Nora Stemerding. Ik ben 18 jaar en ik kom uit Amersfoort. De studie journalistiek vind ik heel interessant. Ik hoop veel mooie verhalen te gaan schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Uitdagingen en kansen: de nieuwe inburgeringswet in de praktijk

Next Story

Onder middelbare scholieren is een tussenjaar steeds populairder

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop

Don't Miss