Bron: Pixabay

“Er is geen optie om te zeggen: ik doe het niet”, jonge acteurs worstelen nog steeds met grenzen aangeven

‘Mag ik je aanraken?’ is een documentaire van Het Uur van de Wolf die begin deze maand te zien was op NPO 2. Het is een documentaire waarin Nederlandse acteurs hun ervaringen delen met seksscènes op de filmset. Jaren na #METOO blijkt het nog steeds lastig om grenzen aan te geven, merkt ook student muziektheater Sanne Bouma (22): “Ik wil geen seksscène doen, maar ik ben bang als ik dat zeg dat ze me dan nooit meer vragen.”

In de documentaire komt een grote verscheidenheid van acteurs aan het woord. Ze spreken over hun eigen ervaringen, kijken hun eigen seksscènes terug en geven hun mening over het belang van een  intimiteitscoördinator. In de verschillende verhalen schemert sterk de leeftijd en sekse van de acteurs door. Jeroen Krabbé (78) acteerde veel in de jaren 60 en toen was van preutsheid geen sprake. Hij uit in het programma dan ook zijn zorgen over een zo’n intimiteitscoördinator op de set. “De echtheid gaat ervan af.” Aan de andere kant vertellen voornamelijk de jongere en dan met name vrouwelijke acteurs over hoe fijn ze het vinden om met een coördinator te werken en hoe het hen in eerdere situaties had kunnen helpen.

Een voorbeeld waarin het dus goed mis kan gaan is een verkrachtingsscène is de populaire serie Mocro Maffia. De jonge actrice, Nora El Koussour, vertelt er in de documentaire over terwijl de tranen over haar wangen rollen. “De afspraken die waren gemaakt zijn niet nagekomen door de regisseur.” Ook zij geeft aan dat een intimiteitscoördinator haar echt had kunnen helpen.

Sanne Bouma (22) is tweedejaars student muziektheater in Arnhem. Zelf speelde ze dit jaar ook in haar eerste studentenfilm en kreeg daar meteen te maken met scène met naakt. “Er zat een plasscène in, waarbij de regisseuse wilde dat ik mijn billetjes liet zien. Dat wilde ik niet. Toen was dat meteen helemaal oké.” Zo makkelijk als dat toen ging, gelooft ze niet dat het op een grotere filmset gaat. Ook met de andere kant heeft ze ervaring. “Als ik reageer op een casting voor een film en pas later te horen krijg dat er een seksscène in zit, snap ik dat niet. Als je één ding in een aankondiging zet is dat het toch wel.” Op haar opleiding schenken ze ook aandacht aan het onderwerp. “Hoe we er op school aan werken, vind ik heel fijn”, vertelt Sanne. Toch is ze het niet helemaal eens met hoe er mee wordt omgegaan op school. “Er is geen optie om te zeggen, ik doe het niet.”

‘Mag ik je aanraken?’ is nog terug te zien via NPO Start.

Maud Renzenbrink

Hi! Ik ben Maud en ik ben 20 jaar. Ik kom uit Groningen en mijn interesses liggen vooral bij politiek en cultuur, in het bijzonder theater en film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

De gevolgen van de woningnood voor jongeren

Next Story

De ‘oale groond’ is tegenwoordig ver te zoeken volgens fotograaf Toon Koehorst

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop

Don't Miss