Euthanasie steeds actueler, Han Borm geeft duidelijkheid aan ouderen in Almelo

Op zaterdag 21 oktober ’23 organiseerde de vereniging Het Humanistisch Verbond een lezing over euthanasie. De spreker was Han Borm, oud huisarts en tegenwoordig SCEN-arts. De lezing werd gehouden in de bibliotheek van Almelo, er kwamen veel mensen op af, voornamelijk ouderen.

Han Borm vertelde onder andere over zijn taken als SCEN-arts; ’ik vergelijk mijn functie weleens met een loods, met een schip dat vaart en daar zitten een patiënt en een huisarts op en die leggen samen de koers. Die vragen even aan mij of ik aan boord wil komen om te kijken of het schip wel goed vaart. Als dat zo is dan ga ik weer van boord, en de kapitein, de meldende arts is samen met de stuurman verder helemaal verantwoordelijk voor het gebeuren verder.’

Toch zijn er nog veel vragen onder ouderen, vooral hoe het dan zit als je dement bent en toch een wilsverklaring voor euthanasie wil opstellen. De regels hierin zijn best complex volgens Han, omdat een mens met dementie niet altijd wilsbekwaam is. Het belangrijkste is dat een persoon een wilsverklaring oplegt  als hij of zij nog wilsbekwaam is , het liefst zelfgeschreven en zo exact mogelijk.

Tijdens de lezing werd het ook duidelijk dat euthanasie een steeds actueler begrip wordt. Steeds meer huisartsen geven een melding van een euthanasieverklaring door. In 2013 waren dit er 4829 en in 2022 is dit aantal bijna verdubbeld naar 8720. Er is meer bekendheid, meer ouderen , en ’door de krant, dingen die er fout gaan worden nu ook uitgebreid in de krant uitgemeten.’ zegt Han Borm.

Nicole Aldenkamp

Hoi, ik ben Nicole en ik ben 18 jaar. Ik heb een brede interesse in verschillende nieuwsonderwerpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Forum voor Democratie wil meer dan alleen een politieke partij zijn

Geert van Tol voor COC Nederland
Next Story

Komen er meer regenboogkandidaten in de Tweede Kamer?

Latest from Binnenland

Go toTop