Foto: pexels.com

Parkeerbeleid in Amersfoort: Een verdeelde stad in strijd tussen inwoners en gemeenteraad

‘’De automobilist wordt vanaf alle kanten geslagen en gebeukt.’’, aldus Tahsin Bülbül fractievoorzitter van DENK Amersfoort. Afgelopen verkiezingen waren er naast het kiezen van nieuwe Tweede Kamer leden, in Amersfoort ook een referendum. Dit referendum ging over de nieuw parkeerplannen voor de gemeente Amersfoort. Betaald parkeren in heel de gemeente was het plan. Dit zou goed zijn voor het milieu en zou het parkeerprobleem in Amersfoort tegengaan. In Amersfoort zijn er namelijk meer auto’s dan beschikbare parkeerplaatsen. 74% van de Amersfoorters hebben tegen de parkeerplannen gestemd. Toch zijn de plannen door de gemeenteraad doorgezet. 

Er is een referendum gehouden en de inwoners van Amersfoort mochten over het parkeerbeleid stemmen: ‘Ja’ of ‘Nee’. De gemeenteraad heeft ook een Amersfoort Panel gehouden. AmersfoortPanel is een digitale bewonerspanel van de gemeente Amersfoort, geen overheidsinstantie maar word wel daardoor gebruikt. Op 19 december is het parkeerbeleid aangenomen alhoewel met aanpassingen. De meeste stemmen waren voor het parkeerbeleid, dus tijdens de gemeenteraadsvergadering is het parkeerbeleid aangenomen. De gemeente maakt het uiteindelijke besluit over het parkeerbeleid. De coalitie en oppositie stemmen voor het parkeerbeleid of tegen het parkeerbeleid. 

De gemeenteraad heeft dus verschillende standpunten. De coalitie: D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, CDA en ChristenUnie zijn voor het parkeerbeleid. D66 Amersfoort vertelde bij de gemeenteraadsvergadering: ‘’Wij staan voor een groene bereikbare stad, nu en in de toekomst. We willen meer woningen, een gezonde leefomgeving en een stad die niet compleet dichtslibt.’’ De oppositie is tegen het parkeerbeleid. Zo vertelde Tahsin Bülbül bij de raadsvergadering: ‘’Is het niet totaal asociaal om de automobilist langs alle kanten aan te pakken en tegelijkertijd het alternatief het openbaar vervoer zo veel duurder te maken.’’ De oppositie bestaat uit: Amersfoort 2014, VVD, PvdA, SP, Denk, Burger Partij Amersfoort, Beter Amersfoort en Amersfoort voor Vrijheid. Zij vertellen dat ze de 74% van de Amersfoortse burgers, niet kunnen negeren zoals, volgens hen, de dat coalitie doet.  

Is er een uitweg zonder verdere escalatie of conflict? Dit kan door met inwoners in gesprek te gaan in wijken waar parkeerproblemen zijn en deze aan te pakken. Verder kan de mening van de inwoners meegenomen worden in de verdere plannen. De meeste stemmen voor de parkeerplannen waren rond de wijk Vathorst, waar al jaren een groot parkeerprobleem is. Als de bewoners van Vathorst het goed vinden, kan het beleid als eerste bij hen worden uitgeprobeerd. Nieuwland had de meeste stemmen tegen het parkeerbeleid. Dit zou ook mee moeten wegen voor het beleid om conflict te voorkomen.  

De nieuwe parkeerplannen is een erg besproken onderwerp onder de inwoners van Amersfoort. Hoewel de mening van de burgers erg duidelijk is, is die van de gemeenteraad dat ook. Omdat de plannen nu worden doorgevoerd zijn er mensen boos. Niet alleen de burgers, maar ook de oppositie partijen.  

Mandy de Kleine

Hallo, ik ben Mandy. Ik vind het leuk om mij met cultuur, personen en maatschappelijke kwesties bezig te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Extreme regenval dit jaar, is dit goed voor de Oostvaardersplassen en de bossen in Nederland?

Next Story

Pissende ijsbeer trekt recordaantal bezoekers in Amersfoort

Latest from Politiek

Lelylijn opnieuw op politieke agenda

Al jaren wordt er gepraat over een verbetering van de treinverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad. Vele nieuwe spoortrajecten zijn onderzocht en al die
Go toTop