BookTok zorgt voor meer leesplezier onder de jongere generatie

Het leesgedrag onder jongeren leek voor een lange tijd sterk achteruit te gaan, maar sinds de coronacrisis is er een nieuw fenomeen ontstaan: BookTok. Dit zijn korte video’s op TikTok die met name gaan over populaire Engelse boeken. Sociale media platformen Instagram en YouTube  hebben dit ook overgenomen. De grootste leeftijdsgroep die op TikTok zit is 19-24 jarigen. De jongere generatie waar over gesproken wordt zit vaak dicht bij deze categorie, maar ook zeker de leeftijdsgroep van 14-18 jarigen. Dit blijkt onder meer uit statistieken van Fingerspitz.nl. Jongeren pakken dus sneller een Engels boek maar vanwaar die keuze?

Lotte van Es is eigenaar van café a Lot of Books  in Zwolle. Ze was van jongs af aan al boeken aan het lezen, en dan voornamelijk in het Engels. Het café zelf verkoopt nieuwe en tweedehands Engelstalige boeken in veel verschillende populaire genres. Die ook op BookTok veel voorbij komen. “BookTok is enorm aan het groeien en mensen over de hele wereld lezen deze boeken in het Engels. Daardoor kan je met mensen over de hele wereld communiceren,” vertelt van Es. Voor jongeren kan dit een fijne afwisseling zijn met de boeken die ze voor school moeten lezen. Lotte van Es kreeg vaak te horen dat sommige jongeren lezen moeilijk vinden en niet door een boek heen komen door bijvoorbeeld dyslexie. “Er zijn nu veel studies uitgekomen waaruit blijkt dat dyslexie ook taalgebonden is,” aldus de eigenaresse van a Lot of Books. Engels is dus over het algemeen een makkelijkere taal om te lezen voor jongeren. Het is volgens Lotte van Es dan ook belangrijk dat lezen leuk is voor iedereen en dat die leesplezier niet verdwijnt.

De groeiende populariteit van boeken geldt niet voor de Nederlandstalige boeken. Die profiteren helemaal niet mee van deze groei. In een artikel van BNNVARA pleit CPNB-directeur Eveline Aendekerk voor meer aandacht voor Nederlandse boeken. “We hebben als collectieve boekenvak een grote zorg: er zijn minder Nederlandstalige boeken verkocht. Eén op de vijf verkochte boeken is inmiddels niet in het Nederlands uitgegeven. Dat is voor de gehele keten van Nederlandse makers een zorgelijke ontwikkeling. Laten we het Nederlandse boek koesteren en het cultureel literaire klimaat in Nederland beschermen,” aldus Aendekerk.

Manon Lodewijk is 19 jaar en studeert Rechten op Hogeschool Windesheim. Zij geeft aan dat ze Engels lezen fijner vindt. “Ik vind Engels fijner lezen, omdat ik dan beter in het verhaal zit,” aldus Lodewijk. Engelse boeken zijn voor jongeren een prettig begin om te beginnen met lezen (als hobby). Vervolgens in de toekomst zouden ze op deze manier ook meer gaan neigen naar een Engelse optie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Recap van Bevrijdingsfestival Overijssel 2024

Next Story

lange wachttijden in de GGZ

Latest from Media & Cultuur

De maskerade van Removeface

Anonieme muziekartiesten, ze komen nog wel eens voor. Denk aan SIA, Daft Punk, of Marshmello. Maar removeface heeft het zijn gezichtloze identiteit letterlijk in
Go toTop