Armoede sijpelt door in basisscholen: toegang tot hulp blijft uitdaging 

4 October, 2023

Door: Famke Schirm

Emmeloord – De groeiende armoede onder gezinnen in Nederland laat zijn sporen na, ook op basisscholen. Volgens het Centraal Planbureau leefde in 2022 9,2 procent van alle minderjarige kinderen in een gezin met een laag inkomen. Ondanks de beschikbare hulp voor de scholen blijkt deze vaak moeilijk toegankelijk. ‘’Er is wel hulp beschikbaar voor scholen met arme gezinnen, maar als je deze wilt, moet je heel veel stappen zetten’’, vertelt Wendy Rowaan, intern begeleider van basisscholen de Keerkring en Roderik van Voorst in Emmeloord.   

Op de Keerkring leeft 67% van de leerlingen onder de armoedegrens. De armoede onder de kinderen is op veel manieren terug te zien. De voeding die kinderen meenemen naar school is volgens de intern begeleider vaak erg zoet en ongezond. Ook kunnen veel ouders geen gymschoenen betalen en dragen kinderen kapotte of te kleine kleding die niet passen bij het seizoen. ‘’Kinderen hebben het hele jaar een kersttrui aan’’, aldus Wendy Rowaan. 

Hoewel scholen zoals De Keerkring de mogelijkheid hebben om externe hulp in te schakelen, blijkt dit proces volgens Rowaan vaak complex en tijdrovend te zijn. “Het aanvragen van hulp, zoals bijvoorbeeld schoolmaaltijden, vereist vele stappen en kost veel tijd. Scholen hebben vaak een hoge werkdruk en zien deze zaken niet als prioriteit”.  

Het nalaten van het geven van hulp voor deze kinderen kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) meldt dat kinderen uit gezinnen met financiële zorgen zich minder goed kunnen concentreren op school en vaker leerachterstanden hebben. Daarnaast voelen kinderen uit arme gezinnen zich vaak buitengesloten, doordat ze bijvoorbeeld niet kunnen deelnemen aan buitenschoolse activiteiten en vaker gepest worden. 

Famke Schirm

Hoi, mijn naam is Famke Schirm. Mijn passie ligt in het ontdekken van onderwerpen die vaak over het hoofd worden gezien maar wel maatschappelijk relevant zijn. Met behulp van journalistiek wil ik deze onderwerpen onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Europees Parlement pakt kledingproductie aan, wil in 2050 een circulaire kledingindustrie

Next Story

Filmproducent Hanneke Niens in Cultureel Café Heino: Ideeën komen van beide kanten, van de schrijver en van mij

Latest from Binnenland

Road to: Bart Heeling

In onderstaande video heb ik Bart Heeling mogen interviewen. Hij is auteur van “Gewoon speciaal”, storyteller, gedragsspecialist en leerkracht van een SO+ klas. Ik

De Urban Trail in Groningen

Zaterdag 6 april vond de achtste editie van de Urban Trail in Groningen plaats. Het hardloopevenement leidde de deelnemers door verschillende bekende gebouwen in
Go toTop

Don't Miss